Volleybal populairder dan voetbal in Rio

Volleybal populairder dan voetbal in Rio

13:46, 07-05-2015 / Laatste Update: 07:30, 13-12-2023

In Nederland is gisteren de kaartverkoop voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 begonnen. De Brazilianen dienden inmiddels al aanvragen voor 4,4 miljoen tickets in, met volleybal als meest gewilde sport.

De mannenfinale van het volleybal is in Brazilië het meest populaire evenement tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar. Er is zo'n stormloop op toegangskaarten voor die wedstrijd dat de hal in Rio liefst 220 keer had kunnen worden uitverkocht. Het Ginásio Maracanãzinho, gelegen naast het fameuze voetbalstadion Maracanã, is met een capaciteit van 12.000 plaatsen een betrekkelijk kleine accommodatie voor een evenement als de Spelen.

Gisteren sloot voor de Brazilianen de eerste termijn van de olympische kaartverkoop. Er zijn aanvragen voor 4,4 miljoen tickets binnengekomen. In totaal zijn er 7,5 miljoen kaarten beschikbaar. Daarvan is zeventig procent voor toeschouwers uit het thuisland bestemd, de rest wordt verdeeld over het buitenland.Vier miljoen kaarten zijn, zoals al werd beloofd, goedkoper dan 70 reaal, ongeveer 20 euro. De goedkoopste tickets voor een gewild onderdeel als de volleybalfinale kosten echter 100 euro. Brazilianen boven de 60 jaar, gehandicapten en leraren en studenten van openbare scholen in Rio mogen bij alle wedstrijden voor de helft van de prijs naar binnen.

Het volleybal is niet het enige onderdeel waarvoor meer aanvragen binnenkwamen dan er kaarten zijn. In al die gevallen wordt er geloot. De Brazilianen die zich hebben gemeld, krijgen volgende maand te horen of hun wensen worden gehonoreerd. De tweede periode van de lokale kaartverkoop begint in juli.

In totaal kwamen ook de meeste aanvragen voor het zaalvolleybal binnen. Die sport is populair in Brazilië. De nationale mannenploeg werd in 1992 (na finalewinst tegen Nederland in Barcelona) en 2004 olympisch kampioen en in 2012 in Londen tweede achter Rusland. Bij de vrouwen won Brazilië tijdens de laatste twee Spelen goud. Na het volleybal zijn het voetbal, zwemmen en basketbal het populairst onder de Brazilianen.