Giro d'Italia, etappe 16 | Tadej Pogacar haalt wederom uit en boekt zijn vijfde (!) ritzege van deze Giro
Tadej Pogacar soleert naar zijn vijfde ritzege © Getty Images

Giro d'Italia, etappe 16 | Tadej Pogacar haalt wederom uit en boekt zijn vijfde (!) ritzege van deze Giro

17:15, 21-05-2024 / Laatste Update: 23:45, 21-05-2024

De zestiende etappe van de Ronde van Italië werd wederom een prooi voor Tadej Pogacar. Vanwege extreme weersomstandigheden werd de start vanmorgen nog uitgesteld. De renners maakte hun onvrede duidelijk kenbaar richting de Giro-organisatie. Dat weerhield de rozetruidrager niet om zijn vijfde overwinning in de wacht te slepen. Op de slotklim ging Pogacar er alleen vandoor en wist hij iedereen achter zich te houden.

Op voorhand stonden de renners aan de start van wederom een pittige bergetappe. Echter zorgde de extreme weersomstandigheden voor de nodige problemen. De Umbrailpass werd vanwege de sneeuwval en koude temperaturen geschrapt. Bovendien zou de afdaling in deze omstandigheden te veel risico's met zich meebrengen. Om die reden is de start uitgesteld tot 14:25 uur.

Live Giro d'Italia etappe 16

Refresh deze pagina voor de huidige situatie van de koers

Daguitslag etappe 16

  1. Tadej Pogacar

UAE Team Emirates

2:49:37

  1. Giulio Pellizzari

VF Group - Bardiani CSF - Faizanè

+0:16

  1. Daniel Felipe Martínez

BORA - hansgrohe

zt.

  1. Christian Scaroni

Astana Qazaqstan Team

+0:31

  1. Antonio Tiberi

Bahrain - Victorious

+0:33

  1. Thymen Arensman

NEOS Grenadiers

+0:38

  1. Damiano Caruso

Bahrain - Victorious

+0:39

  1. Michael Storer

Tudor Pro Cycling Team

+0:42

  1. Ewen Costiou

Arkéa - B&B Hotels

zt.

  1. Valentin Paret-Peintre

Decathlon AG2R La Mondiale Team

+0:45

Etappeschema, uitslagen en klassementen Giro d'Italia 2024

26 mei 2024, 18:50

Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 mei wordt in de Giro d'Italia gestreden om de roze trui. Na 21 etappes wordt duidelijk wie in Rome Primoz Roglic gaat opvolgen als winnaar van het eindklassement. In dit artikel kun je alle informatie vinden over alle etappes, klassementen een deelnemers van de Ronde van Italië.

Finish - Prachtig gebaar van Pogacar

Pellizzari moest genoegen met de tweede plek, doordat Pogacar in de finale aan hem voorbijging. Op het moment dat de jonge Italiaan de winnaar feliciteert levert dit mooie beelden op. De Sloveen geeft zijn gedragen roze trui en bril cadeau aan Pellizzari.

Finish - Pogacar wint voor de vijfde keer deze Giro!

Met overmacht gaat de Sloveen er wederom vandoor met de overwinning. Pellizzari rijdt een fantastische rit, maar moet genoegen nemen met de tweede plaats. Daniel Felipe Marínez completeert het podium. Op de zesde plaats vinden we Thymen Arensman terug die in goede vorm lijkt te verkeren.

1 km - Pogacar gaat aan de leiding!

Een ontketende Pogacar snelt richting Pellizzari. Maar wanneer de Sloveen bij de koploper komt gaat hij erop en erover. Op het moment dat Geraint Thomas moest lossen ging Thymen Arensman verder, en liet hij zo zijn kopman achter.

2 km - Tadej Pogacar zet de achtervolging in!

Terwijl Giulio Pellizzari aan kop van de wedstrijd alleen verder ging, zagen we Majka voor Pogacar het tempo opvoeren. Niemand kan het wiel van de luxeknecht van Pogacar volgen, behalve de kopman zelf die in een zetel naar de koploper rijdt.

3 km - Alaphilippe moet laten lopen

Een dappere poging van de Fransman, die zich wederom strijdvaardig laat zien deze ronde. Echter moet hij nu laten lopen en vervolgen drie renners aan kop hun weg naar de finish.

4 km - Alaphilippe bijgehaald door achtervolgers

Op dit moment is er een kopgroep van vier renners, doordat de achtervolgende groep de aansluiting heeft gevonden met Alaphilippe. Ondertussen komt de groep van Pogacar steeds dichterbij. Mede dankzij het werk van Rafa Majka.

5 km - Santa Cristina (7,6 km à 6,1%)

De slotbeklimming is kort maar steil. Vooral de laatste twee kilometer volgen er een aantal zware stukken richting de 15%. De mannen van Pogacar maken tempo in de groep der favorieten.

7 km - Alaphilippe begonnen aan de slotklim

De koploper is bezig met de beklimming van de Santa Cristina. Hij heeft een voorsprong van 15 seconden op de drie achtervolgers. De groep met rozetruidrager Pogacar volgt op 45 seconden. Kan de Fransman standhouden?

10 km - Alles is nog mogelijk!

De renners zijn aan het afdalen richting de Santa Cristina (7,6 km à 6,1%). Met de beperkte voorsprong aan de voet van de slotklim zijn er nog veel scenario's mogelijk. Wie weet gaat Tadej Pogacar er wel weer met de zege vandoor.

13 km - Peloton zit Alaphilippe op de hielen

De Fransman ziet zijn voorsprong steeds verder afnemen. Bovendien hebben Ewen Costiou, Christian Scaroni en Giulio Pellizzari de koploper bijna in het zicht. Alaphilippe komt wel als eerste boven op Passo Pinei, en pakt zo de volle buit voor het bergklassment. Intussen is Pelayo Sanchez ingerekend door het peloton mede dankzij mechanische problemen.

15 km - Romain Bardet moet lossen

Dankzij het harde werk van de mannen van Movistar gaat de snelheid flink omhoog. De Fransman moet daardoor de groep met favorieten laten rijden. Bardet wordt ondersteund door twee ploeggenoten die de schade zo hopen te beperken voor de nummer zeven het algemeen klassement.

17 km - Movistar zet aanval van Einer Rubio op

Jan Tratnik wordt snel ingerekend door het peloton wat wordt aangevoerd door Movistar. Terwijl Pelayo Sanchez voor de groep met favorieten uitrijdt zien we Nairo Quintana een grote beurt doen voor Einer Rubio. Heeft de Colombiaan snode plannen? De voorsprong van Alaphilippe verdwijnt als sneeuw voor de zon.

18 km - Jan Tratnik zoekt ook de aanval

Er volgen meer aanvallen vanuit het peloton. De Sloveense hardrijder van Visma | Lease a Bike probeert richting Sanchez te springen.

20 km - Demmarages vanuit het peloton

Eerder zagen we al een zeer bedrijvig Movistar dat op kop van het peloton het nodige werk verrichte. Toch is het niet beoogd kopman Nairo Quintana maar juist Pelayo Sanchez, die de achtervolging heeft ingezet op Alaphilippe. De Spanjaard was al zeer succesvol deze Giro met zijn overwinning in de zesde etappe.

Kritische geluiden richting de Giro-organisatie

De zestiende etappe begon behoorlijk chaotisch wegens de extreme weersomstandigheden. Er was veel onduidelijkheid onder de renners, die voor de start hun onvrede uitte richting de Giro. Hier een aantal reacties.

Renners halen uit richting Giro-organisatie na chaos bij start: 'Een van de slechtst georganiseerde races'

21 mei 2024, 16:23

Op voorhand zou de zestiende etappe van de Ronde van Italië over de Stelvio gaan. Maar de beklimming werd geschrapt vanwege de extreme weersomstandigheden. Om die reden werd de Umbrailpass toegevoegd, alleen ondervond de organisatie dezelfde problemen met deze klim. Een chaotische start zorgde voor veel onduidelijkheid bij de renners, die hun onvrede uitten richting de organisatie van de Giro.

28 km - Alaphilippe loopt verder uit

Terwijl Movistar in het peloton de achtervolging voor hun rekening nemen, zien we de renner van Soudal Quick-Step verder weglopen aan kop. De Fransman heeft het ritme goed te pakken en bouwt zo zijn voorsprong uit tot een kleine twee minuten.

30 km - Magnus Sheffield onderuit

Niet voor het eerst deze ronde komt de Amerikaan van INEOS Grenadiers ten val, zo meldt de koersradio.

31 km - Alaphilippe gaat solo verder

De Fransman versnelt aan kop van de wedstrijd en laat zo zijn medevluchters achter. Mede door het goede klimwerk van Alaphilippe vergroot hij zijn voorsprong op het peloton tot 1'10" op het peloton. Andrea Piccolo kan na zijn goed gespendeerde rustdag niet zorgen voor dagsucces.

33 km - Alaphilippe laat twee vluchters achter

De renners zijn begonnen aan de beklimming van de Passo Pinei. Wederom gaat Julian Alaphilippe alleen verder met Mirco Maestri aan zijn zijde. Andrea Piccolo moest al vroeg lossen, terwijl Davide Ballerini de achtervolging inzet.

37 km - Gat slinkt onder de minuut

Het tempo in het peloton wordt verder opgevoerd. Hierdoor ziet de kopgroep hun voorsprong snel teruglopen onder de minuut. De vraag is hoelang de vier koplopers nog vooruit kunnen blijven.

43 km - Julius van den Berg stapt af

De volgende Nederlandse renner moet de Giro verlaten. Van den Berg was al enkele dagen ziek, en stapt tijdens de ijskoude zestiende etappe in de auto. Hierdoor zijn er nog slechts zes renners van Nederlandse bodem actief.

48 km - Kopgroep vervolgt weg richting de finale

Het eerste gedeelte van de etappe gaat veelal naar beneden, maar het is straks klimmen geblazen. Na de eerste tussensprint komen de renners aan de voet van de onregelmatige Passo Pinei (23,4 kilometer aan 4,7%. Vervolgens wacht de Santa Cristina (7,6 kilometer aan 6,1%). Op die klim van tweede categorie ligt de eindstreep van deze etappe.

60 km - Movistar controleert de vlucht

Namens Nairo Quintana rijdt de Spaanse ploeg op kop om het gat met de vier vluchters binnen bereik te houden. De voorsprong van de kopgroep schommelt tussen de 1,5 en 2 minuten.

72 km - Kopgroep heeft gat met peloton geslagen

De vier renners aan kop van de wedstrijd vergroten hun voorsprong tot meer dan anderhalf minuut.

82 km - Quintana zet zijn ploeg op kop van het peloton

Een opvallend beeld van de kop van het peloton. Movistar Team doet kopwerk om Nairo Quintana in kansrijke positie te houden. De Colombiaan lijkt het vandaag te moeten voor zijn ploeg.

84 km - Alaphilippe krijgt oude bekende mee in de aanval

Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) was de volgende renner die wegsnelde uit het peloton. De Fransman kreeg Mirco Maeastri (Team Polti Kometa) met zich mee, die hem al eerder deze ronde aan een etappezege kon helpen. Davide Ballerini (Astana Qazaqstan Team) en Andrea Piccolo (EF Education - EasyPost) zijn de andere twee renners die onderdeel zijn van de kopgroep van vier.

91 km - Vluchter weer ingerekend

Ondertussen is Frigo weer onderdeel van het peloton. Het is afwachten welke renners zich nu gaan wagen aan een demarrage.

98 km - Winnaar van vijfde etappe stapt af

Benjamin Thomas (Cofidis) knijpt in de remmen, waardoor de Giro hier voor hem eindigt. De Fransman verraste in de rit naar Lucca, waar hij de sprintersploegen te snel af was.

112 km- Reactie vanuit het peloton

Terwijl Frigo zijn voorsprong van tien seconden behoudt volgen er meerdere tegenaanvallen vanuit het peloton. Onder meer drager van de bergtrui Simon Geschke (Cofidis) demarreert. Nog geen van de renners kan bij de koploper aansluiten.

117 km - Marco Frigo in de aanval

Direct vanaf de start trekt de Italiaan van Israel - Premier Tech in de aanval. Met zo een achternaam kan het natuurlijk niet anders dat hij onder deze omstandigheden zich aan kop van de wedstrijd laat zien. Frigo heeft een kleine voorsprong van tien seconden op het peloton.

Alle teams zijn vertrokken!

Ondanks de geluiden dat 20 van de 22 teams vandaag niet meer start zouden gaan zien wij alle renners beginnen aan de zestiende etappe.

Start komt dichterbij, echter willen veel teams niet verder

Er is veel te doen rond de chaotische etappe van dinsdag. De beklimming van de Umbrailpass werd vanmorgen geschrapt, maar de renners voelen zich niet serieus genomen. Dit bleek al bij de officiële start waar niemand zich meldde. Het eerste gedeelte gaan de renners in dalende lijn richting de twee gecategoriseerde beklimmingen. Na de Passo Pinei (23,4 km aan 4,7%) beginnen de renners aan de Santa Cristina (6,5 km aan 6,1%), waar de eindstreep ligt.

De kanshebbers voor de ritzege

In de voorbeschouwing waren er al een aantal namen de revue gepasseerd in de strijd om de dagzege. Echter gooien de weersomstandigheden roet in het eten, waardoor het parcours is aangepast. Dit betekent dat wij ook andere kanshebbers in het vizier hebben voor de resterende 118 kilometer richting Monte Pana.

Grootste kanshebbers volgens Sportnieuws.nl
*** Magnus Sheffield
** Tobias Foss, Georg Steinhauser, Attila Valter
* Damiano Caruso, Romain Bardet, Tadej Pogacar

Renners weigerden om aan de start te verschijnen

Officiële start om 14:25 uur

De organisatie van de Giro heeft laten weten dat de renners om 14:25 uur weer van start gaan. Vanuit Lasa worden de resterende 118 kilometers afgelegd.

De renners zitten momenteel in de auto

Pogacar is dit seizoen vrijwel onverslaanbaar

Terwijl het peloton zich opmaakt voor de start van de etappe zal Tadej Pogacar zijn schouders ophalen. De Sloveense alleskunner kent een zeer dominant wielerseizoen, waarin hij in vrijwel iedere wedstrijd met de zege aan de haal gaat. Deze Giro ging de overwinning al vier keer naar Pogi, maar wie weet hoeveel etappes hij nog aan zijn rijk gevulde palmares kan toevoegen.

Dit is het aangepaste profiel van de etappe

Geraint Thomas voelt zich helemaal thuis in dit weer

Totale chaos in Giro wegens sneeuwval

Tadej Pogacar lijkt zich prima te vermaken

Bevestiging vanuit de ploegen

Meerdere ploegen melden dat de start plaatsvindt om 14:00 uur. Soudal Quick-Step laat weten dat de renners deze aangepaste etappe nog 121 kilometer moeten afleggen tot de finish op Monte Pana.

Duidelijkheid over de start

De organisatie van de Giro meldt dat de Umbrailpass officieel is geschrapt vanwege de weersomstandigheden. De renners gaan wel van start alleen wordt de koers geneutraliseerd en rijden zij tot de tunnel van de Munt Raschera. Vervolgens vindt de officiële start plaats in Prati allo Stelvio.

Jenthe Biermans niet meer van start na bizarre val

Zware val in ravijn kost Belg de Giro: 'Het was even volle paniek, ik bleef maar vallen'

21 mei 2024, 11:31

Het was flink schrikken voor Jenthe Biermans tijdens de vijftiende etappe van de Giro d'Italia. De Belg van Arkéa-B&B Hotels viel in de afdaling van de Mortirolo-pas in een ravijn van 25 meter diep. Het was een wonder dat Biermans nog heelhuids over de finish kwam. Dinsdag werd duidelijk dat de Belg niet meer opstapt na zijn huiveringwekkende avontuur.

Het statement van de rennersvakbond

Danny van Poppel heeft de koers verlaten op tweede rustdag

Danny van Poppel verlaat Giro d'Italia vanwege ziekte

21 mei 2024, 09:16

Wielrenner Danny van Poppel heeft de Giro d'Italia verlaten wegens ziekte. De 30-jarige sprinter van BORA - hansgrohe was dinsdag niet fit genoeg om op de fiets te stappen voor de zestiende etappe van de Ronde van Italië.

Parcours etappe 16

De rit van 206 kilometer van Livigno naar Monte Pana is grotendeels aangepast vanwege de extreme weersomstandigheden. De start is uitgesteld en de renners gaan hoogstwaarschijnlijk na de afdaling van de Umbrailpass beginnen aan de etappe. Lees hier de voorbeschouwing op de zestiende rit.

Giro d'Italia, etappe 16 | Bergetappe biedt kans voor klimmende aanvallers

21 mei 2024, 06:00

In de zestiende etappe van de Ronde van Italië staat de volgende bergrit op het programma. Na de tweede rustdag van deze Giro barst de actie direct los. Tadej Pogacar is ondertussen niet meer in te halen in de strijd om het roze, waardoor de vlucht hoogstwaarschijnlijk voor de overwinning mag rijden. Welke aanvaller gaat er met de zege vandoor? Sportnieuws.nl blikt vooruit.

Klassementen Giro d'Italia

Zo staan de klassementen ervoor bij aanvang van de zestiende etappe. Rozetruidrager Tadej Pogacar heeft een straatlengte voorsprong op zijn concurrentie.

Etappeschema, uitslagen en klassementen Giro d'Italia 2024

26 mei 2024, 18:50

Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 mei wordt in de Giro d'Italia gestreden om de roze trui. Na 21 etappes wordt duidelijk wie in Rome Primoz Roglic gaat opvolgen als winnaar van het eindklassement. In dit artikel kun je alle informatie vinden over alle etappes, klassementen een deelnemers van de Ronde van Italië.