BLOG: De Ajax-bank vormt een zinkend schip voor talent
i

Pro Shots

BLOG: De Ajax-bank vormt een zinkend schip voor talent

admin • 14:04, 20-09-2016 / Laatste Update: 12:32, 07-01-2024

Bij de afgelopen 4 wedstrijden van Ajax stonden Kenny Tete, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer niet in de basisopstelling. Op jonge leeftijd debuteerden zij vol talent, ambitie en frivoliteit bij het vlaggenschip van de Amsterdamse club. Nu zitten zij op de bank en moet Ajax oppassen dat deze 3 talenten niet verloren gaan voor de club.

Fluwelen Revolutie

Het is vandaag 20 september en exact 6 jaar geleden dat Johan Cruijff na de verloren Champions League wedstrijd uit bij Real Madrid (2-0), de kop ‘Dit is Ajax niet meer’ laat optekenen boven zijn kritische column in De Telegraaf. Het blijkt het startschot van de Fluwelen Revolutie. Bestuurders met een (Ajax)voetbalverleden moeten de club runnen, meer talenten van De Toekomst moeten doorstromen naar het veld in de ArenA.

Steunpilaren

Onder Frank de Boer worden Tete, El Ghazi en Bazoer gebracht als de nieuwe steunpilaren voor de komende jaren. Alle 3 debuteren zij in het Nederlands elftal, maar aan het einde van vorig seizoen zakt de vorm bij El Ghazi en Bazoer wat weg. Een vormdip waar veel talenten in hun carrières mee te maken krijgen. Tete staat in die periode geblesseerd aan de zijlijn.

Nieuwe koers

Met het uitzwaaien van Frank de Boer wordt er bij de recordkampioen voorzichtig aan het roer getrokken. Een scout wordt op ontdekkingsreis gestuurd naar voor Ajax onbekend gebied. Hij keert terug met 2 Colombiaanse tieners als buit die hij heeft geruild voor een grote zak geld. Dávinson Sanchez en Mateo Casierra moeten Ajax voorzien van meer Zuid-Amerikaans temperament. Hakim Ziyech wordt na een dramatische seizoenstart op de valreep aan boord gebracht. De gewenste versterking is binnen. Boven Tete, El Ghazi en Bazoer pakken donkere wolken zich samen.

Buiten de boot

Peter Bosz is een coach die zijn team zo vaak mogelijk in dezelfde formatie het veld instuurt. Weinig wisselingen moeten ertoe leiden dat de ploeg goed op elkaar ingespeeld raakt. De lijnen van zijn 'beste 11' zijn na 1,5 maand goed zichtbaar. Tete, El Ghazi en Bazoer vallen voorlopig buiten de boot. Hun verworven status als basisspeler ebt weg. Het vertrouwen zo lek als de Titanic. De Ajax-kleedkamer doet aanvoelen als de Costa Concordia. De ervaren kapitein ontbreekt om de jongens voor de juiste koers te behouden.

Watertrappelen

In Amsterdam zijn er genoeg voorbeelden van talent dat kopje onder is gegaan. Als beloftes van De Toekomst met veel bombarie in het diepe van de ArenA gegooid. Carrières en ego’s die zich ontwikkelen met orkaankracht tot ze door een vormdip of een blessure in windstiltegebied verzeild raken. Wat rest is terugvechten vanaf de Ajax-bank. Stoelen waarvan ze de leren bekleding nog nauwelijks hebben geroken. Wel hebben ze gezien hoe collega-talenten als Viktor Fischer, Nicolai Boilesen, en Ricardo Kishna na lang watertrappelen uiteindelijk verdronken.

Springplank

De Ajax-bank is uiteraard geen verkeerde plek om op te zitten, maar wel als deze verkeerd gebruikt wordt. Het moet geen reddingssloep zijn waarop talenten belanden nadat ze bij het vlaggenschip van boord zijn geslagen. Talenten moeten de bank kunnen gebruiken als springplank. Laat Kasper Dolberg, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny eerst met regelmaat als frivole matrozen minuten maken bij het vlaggenschip, alvorens zij net als Bazoer, El Ghazi en Tete op te jonge leeftijd een rol als stuurman krijgen toegewezen. Want heeft een Ajax-talent eenmaal de status als stuurman in het 1ste verworven dan blijkt een degradatie tot dekschrobber van de selectie in veel gevallen dodelijk.

Door: Hans Roozekrans