BLOG: Ziyech is de beste rechtsbuiten die Ajax zich kan wensen
i

Pro Shots

BLOG: Ziyech is de beste rechtsbuiten die Ajax zich kan wensen

admin • 14:55, 17-08-2016 / Laatste Update: 21:11, 05-01-2024

‘Ik heb al voldoende middenvelders’, zei Peter Bosz na de zoveelste vraag over de mogelijke komst van Hakim Ziyech. De ster van FC Twente wil weg en de roep om creativiteit is na de Champions League-wedstrijd tegen FK Rostov (1-1) nog harder dan het 'eigen jeugd eerst'-geschreeuw in de tijd dat Johan Cruijff de macht greep in Amsterdam.

En ja: Bosz had gelijk. Hij heeft genoeg middenvelders. Genoeg goede middenvelders. Dinsdag belichaamde de middelste linie een goede mix van kracht (Gudelj), loopvermogen (Klaassen) en technisch vernuft (Bazoer). Dat Ajax geen vuist kon maken door het zwaar beveiligde centrum van de Russen – 3 centrale verdedigers én 2 verdedigende middenvelders – lag ook meer aan hen dan aan het rood-witte trio.

Vleugels

Dat Ajax daardoor vooral via de vleugels dreigend was, is een optelsom die iedereen kan maken. Dat talloze (vroege) voorzetten weggekopt werden door die grote (en trage) centrumverdedigers, is dat ook. Ronald de Boer gaf in de nabeschouwing aan dat de achterlijn vaker gezocht moest worden. Maar ook op die momenten stuitte een bal vaker op 1 van de 6 blauwe sokken dan 1 van de twee balvaardige voeten van spits Traoré.

Maar met dreiging win je geen wedstrijd, zo schrijft het clichéboek van het moderne voetbal voor.

Messi

Dat is in dit geval niet te wijten aan een tekort van creativiteit op het middenveld. Alleen Lionel Messi kan zigzaggend door vier Russische slagers in balbezit blijven. Ajax zou wel van die dribbelkoningen hebben. Alleen die staan op de vleugels.

Met de nadruk op zou; als ik El Ghazi en Younes zie spelen, voelt het als een eindeloze herhaling van een liedje dat met de minuut meer gaat vervelen. Wat begon als een hitmachine, eindigt langzaam maar zeker in een uitpuilende cd-verzameling van doldwaze dribbels.

Zo staat El Ghazi sinds zijn debuut stil in zijn ontwikkeling omdat de TomTom in zijn hoofd over het algemeen ‘alsmaar rechtdoor’ aangeeft. Younes heeft meer variatie in zijn dribbels, maar kiest ook áltijd voor die dribbel. Zelfs op het moment dat een kaats een medespeler vrij voor het doel kan zetten, gaan Younes’ vlugge voeten er met de bal vandoor.

Dat leidde tegen Rostov vaker tot balverlies dan tot doelpunten, waarna het middenveld die ballen weer kon veroveren en daarna kon inleveren bij de vleugelspelers. En ja: dan begon het hele liedje weer opnieuw. Het probleem ligt daarom ook niet op het middenveld, maar op de vleugels.

Top 3

Daar mist een man die één tegenstander kan passeren en het vermogen heeft om daarna een steekpass te geven om zo de snelheid van de spits maximaal te benutten. Een man met het overzicht van een middenvelder en met de dribbel van een buitenspeler. Een man die zo graag weg wil bij zijn club dat de positie waar hij komt te spelen niet veel uit lijkt te maken, betaalbaar is voor Ajax en het ziet zitten om in de Nederlandse top 3 te acteren.

Zo’n man is Hakim Ziyech.

Door: Bram Steenbeek