Portugal gaat voor titel 'slechtste Europees kampioen ooit'

admin • 15:01, 05-07-2016 / Laatste Update: 00:18, 13-12-2023

Portugal stond dit EK nog geen enkele keer voor na 90 minuten voetbal. Toch kan het zomaar zijn dat Ronaldo straks met de beker staat te shinen. Waarschijnlijk als aanvoerder van de slechtste Europees kampioen uit het moderne voetbal.

Niet winnen en toch Europees kampioen worden. Het is ooit eerder gebeurd. Maar dat was wel in de tijd dat er maar 4 landen naar het eindtoernooi gingen. Tsjecho-Slowakije speelde in 1976 gelijk tegen Nederland (won na verlenging) en Duitsland (winst na strafschoppen).

Sinds 1980 doen er minstens 8 landen mee aan het eindtoernooi. De Denen zijn de slechtste kampioen in het moderne voetbal. In 1992 wonnen ze 2 keer, speelden 2 keer gelijk en verloren ze een wedstrijd in de poulefase.

Portugal tot nu toe op het EK in Frankrijk

Portugal - IJsland 1-1

Portugal - Oostenrijk 0-0

Portugal - Hongarije 3-3

Portugal - Kroatië 0-0 (Portugal wint met 1-0 na verlenging)

Portugal - Polen 1-1 (Portugal wint na strafschoppen)

Resultaten Europees kampioen op eindtoernooi na 90 minuten speeltijd:

1960 Sovjet-Unie (1 gewonnen, 1 gelijk)

Op het eindtoernooi in Frankrijk won de Sovjet-Unie in de 1/2 finale met 3-0 van Tsjecho-Slowakije. In de finale werd het 1-1 tegen Joegoslavië en wonnen de Russen in de verlenging.

1964 Spanje (1 gewonnen, 1 gelijk)

Spanje won in eigen land in de finale met 2-1 van de Sovjet-Unie. In de 1/2 finale was het door het oog van de naald gekropen en won het pas na verlenging met 2-1 van Hongarije.

1968 Italië (1 gewonnen, 2 gelijk)

Italië won enkel een wedstrijd dankzij puur geluk en omdat in 1968 nog geen strafschoppen werden genomen. In de 1/2 finale tegen de Sovjet-Unie moest na 120 doelpuntloze minuten het opgooien van een munt beslissen wie naar de finale ging. Italië gokt goed met 'kop'. Na 120 minuten stond het in de finale tegen Joegoslavië 1-1. Er werd een nieuwe wedstrijd gespeeld. Die wonnen de Italianen met 2-0.

1972 West-Duitsland (2 gewonnen)

De eerste overtuigende kampioen was West-Duitsland. In de finale waren de West-Duitsers veel te sterk voor de Sovjet-Unie: 3-0. In de 1/2 finale was gastland België met 2-1 verslagen.

1976 Tsjecho-Slowakije (2 gelijk)

Nederland was voor het eerst te zien op een EK eindronde. Het toernooi, waarin alle wedstrijden eindigden in een gelijkspel, werd een drama. Nederland verloor de halve finale in de verlening van Tsjecho-Slowakije (3-1) en werd 3e. De Tsjechen wonnen in de finale (2-2) de eerste strafschoppenserie ooit op een EK van West-Duitsland.

1980 West-Duitsland (3 gewonnen, 1 gelijk)

Het EK in Italië was het eerste met 8 landen op het eindtoernooi. Nederland sneuvelde in de poulefase. De poulewinnaars gingen direct naar de finale. West-Duitsland won die met 2-1 van België.

1984 Frankrijk (4 gewonnen, 1 gelijk)

Frankrijk was in eigen land de sterkste. In de finale werd Spanje met 2-0 verslagen. In de halve finales werd pas na verlenging van Portugal gewonnen.

1988 Nederland (4 gewonnen, 1 verloren)

Iedereen van boven de 40 kan dit toernooi dromen. Begonnen met een een ongelukkige nederlaag tegen de Russen, won Oranje daarna alles. Met de zege op West-Duitsland in de finale en de wereldgoal van Marco van Basten tegen de Sovjet-Unie in de finale als hoogtepunten.

1992 Denemarken (2 gewonnen, 2 gelijk, 1 verloren)

Denemarken werd op het laatste moment ingevlogen als vervanger van Joegoslavië. Dat moest zich wegens de oorlogen in eigen land terugtrekken. Het 'campingelftal' - de Deense spelers zouden volgens de verhalen al op vakantie zijn - verraste iedereen. Na met moeite de poulefase te hebben overleefd, wonnen de Denen na strafschoppen van Nederland en in de finale van Duitsland.

1996 Duitsland (4 gewonnen, 3 gelijk)

Een golden goal, die in de verlenging direct beslissend is, besliste de finale van het EK in 1996. Met de goal van Bierhoff is de verlenging van de finale tegen Tsjechië al na 5 minuten voorbij. Voor Nederland eindigde het al in de 1/4 finale met een verloren penaltyserie tegen Frankrijk.

2000 Frankrijk (3 gewonnen, 2 gelijk, 1 verloren)

Deze eeuw begon met een voetbaltrauma voor Nederland. Het toernooi eindigde in de 1/2 finale tegen Italië en Oranje miste 2 strafschoppen. Dat daarna de penaltyserie verloren wordt is logisch. Frankrijk dwingt in de finale door een doelpunt diep in blessuretijd een verlenging af, waarin het de Italianen aftroeft.

2004 Griekenland (3 gewonnen, 2 gelijk, 1 verloren)

De grootste EK-surprise uit de geschiedenis. In Portugal een diepe wond. Met Ronaldo als 19-jarig jochie en maker van 2 doelpunten verliest het gastland volkomen onverwacht de finale van de Grieken.

2008 Spanje (5 gewonnen, 1 gelijk)

De eerste prijs voor het gouden Spanje. In de finale wint het na een sterk toernooi met 1-0 van Duitsland.