Play-offs Europees voetbal | Dit is het resterende programma van de kanshebbers
Ajax en NEC doen bovenin mee om de play-off plekken voor Europees voetbal © Pro Shots

Play-offs Europees voetbal | Dit is het resterende programma van de kanshebbers

19:57, 28-04-2024 / Laatste Update: 19:59, 28-04-2024

Met nog maar drie speelrondes in de Eredivisie te gaan wordt het nu echt spannend. Onder meer bij de plekken voor de play-offs voor Europees voetbal. Daarvoor komen nog een hoop clubs in aanmerking, maar wie van hen heeft het makkelijkste programma? Dat lees je hier.

Normaal gesproken spelen de nummer 5, 6, 7 en 8 van de Eredivisie in de play-offs voor Europees voetbal tegen elkaar. Maar omdat Feyenoord als tweede eindigt en de beker heeft gewonnen, schuift alles één plek op. Nu spelen de nummers 6, 7, 8 en 9 om het laatste Europese ticket: eentje voor de tweede voorronde van de Conference League.

5. Ajax: 49 punten

Ajax zakte na de vernedering bij aartsrivaal Feyenoord naar de zesde plaats in de Eredivisie. Momenteel staan de Amsterdammers weer vijfde en zullen ze blij zijn dat Feyenoord de bekerfinale won van NEC. Dan verdient het direct een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

Na de zege op FC Twente leek het lek weer even boven, maar tegen Excelsior ging het weer mis. Het werd 2-2, waardoor de ploeg nauwelijks uitliep. Maar gelukkig voor de Amsterdammers verspeelde de concurrentie om de play-off-plekken ook punten.

6. NEC: 47 punten

NEC maakt een droomseizoen door. De Nijmegenaren namen na een 3-0 overwinning tegen rivaal Vitesse de vijfde plaats over van Ajax, maar staan inmiddels weer zesde. De bekerfinale ging weliswaar met 1-0 verloren, toch mag NEC met een trots gevoel terugkijken op die wedstrijd.

NEC heeft nog wel een loodzwaar programma richting het einde. AZ kwam na de bekerfinale op bezoek en deelde meteen een harde klap uit. Ook Feyenoord komt nog naar De Goffert. De vijfde plaats ligt nog altijd binnen handbereik.

7. FC Utrecht: 46 punten

De Domstedelingen begonnen dramatisch aan de Eredivisie en stonden zelfs een tijdje onderaan. Onder Ron Jans is de club echter weer helemaal opgeleefd. Utrecht stevent hard af op deelname aan de play-offs.

Wel kent Utrecht een lastig einde van de competitie. Van de laatste drie duels speelt de ploeg van Jans nog tegen twee concurrenten. Desondanks is er gezien de vorm weinig reden om te twijfelen aan deelname aan de play-offs.

8. Sparta: 43 punten

Bij Sparta ging het na de winterstop een tijdje wat minder, maar het leek op tijd weer in vorm te komen. Er werd overtuigend gewonnen van Fortuna Sittard en Vitesse, waardoor Go Ahead de grootste concurrent lijkt rondom de play-offs.

De rood-witten van Het Kasteel spelen de laatste twee duels tegen twee directe concurrenten en moeten ook nog eens een uitwedstrijd in Eindhoven spelen bij aanstaand kampioen PSV.

9. Go Ahead Eagles: 42 punten

Ook Go Ahead Eagles maakt een goed seizoen door. De club uit Deventer staat eigenlijk al het hele seizoen rond de achtste plek in de Eredivisie en mag zich dus verheugen op een toetje met de play-offs.

10. Heerenveen: 36 punten

De Friezen hebben niet alles meer in eigen hand en moeten hopen op misstappen van Sparta. Het speelt nog tegen de Spangenaren, in de laatste wedstrijd van het seizoen. Verder komt koploper PSV op bezoek, net als het gedegradeerde Vitesse. Tussendoor moet Heerenveen nog naar Almere City FC.