Virtuele stand Eredivisie: welke teams gaan de play-offs (om Europees voetbal én degradatie) in?
NEC en Ajax lijken te strijden om de play-offs te ontlopen. © Pro Shots

Virtuele stand Eredivisie: welke teams gaan de play-offs (om Europees voetbal én degradatie) in?

20:05, 28-04-2024 / Laatste Update: 20:05, 28-04-2024

Met nog drie speelronden te gaan, nadert de Eredivisie zijn ontknoping. Ajax moet vrezen voor play-offs om Europees voetbal, terwijl RKC de strijd om promotie/degradatie nog hoopt te ontlopen. Check hier hoe de play-offs eruit zouden zien op basis van de huidige stand.

In dit artikel vind je uitleg over de strijd om tickets voor Europees voetbal én ook de play-offs om promotie/degradatie.

Europees voetbal

Met de huidige stand plaatsen PSV en Feyenoord zich voor de hoofdfase van de Champions League en gaat FC Twente naar de derde voorronde van het grootste Europese toernooi.

Voor de bekerwinnaar lag er een ticket voor de hoofdfase van de Europa League klaar, maar dat is dus Feyenoord. Het ticket gaat nu naar de nummer vier van de Eredivisie. De nummer vijf is nu zeker van een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League en hoeft niet de play-offs in.

Aartsrivaal Ajax en AZ profiteren van bekerwinst Feyenoord in strijd om Europese tickets

21 april 2024, 20:43

Feyenoord heeft zondag de KNVB Beker gewonnen en dat heeft ook invloed op de verdeling van de Europese tickets. De Rotterdammers stevenen namelijk hard af op de tweede plaats in de Eredivisie en verdienen met de bekerwinst ook een Europees ticket. Dat levert goed nieuws op voor aartsrivaal Ajax, maar ook AZ zal erg blij zijn met de zege van de Rotterdammers.

Play-offs

Dan blijft er nog één ticket voor Europees voetbal. Vier teams strijden in de play-offs voor een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Dat zijn de nummers 6, 7, 8 en 9 van de Eredivisie. Op dit moment zijn dat NEC, FC Utrecht, Sparta en Go Ahead Eagles.

Ajax had bij bekerwinst van NEC nagenoeg zeker de play-offs in gemoeten, maar door de bekerwinst van de aartsrivaal is de taak om de play-offs te ontlopen een stuk makkelijker geworden. De Amsterdammers moeten enkel de vijfde plaats vast zien te houden.

Play-offs promotie/degradatie

Momenteel bezet RKC de zestiende plek in de Eredivisie, wat aan het einde van het seizoen play-offs zou betekenen om degradatie te voorkomen. De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Dat gaat ten koste van de nummer zeventien en achttien van de Eredivisie.

In de play-offs nemen zes KKD-teams het tegen elkaar op in de kwartfinale, waarna RKC (virtueel) instroomt in de halve finale. Al die teams strijden om het laatste Eredivisie-ticket. Roda JC, Willem II en FC Groningen zijn al zeker van een play-offplek door een periodetitel te pakken, maar twee van die drie clubs lijken rechtstreeks naar de Eredivisie te gaan. Op dit moment zouden FC Groningen, FC Dordrecht, ADO Den Haag, De Graafschap, NAC Breda en MVV Maastricht om promotie gaan strijden.