Virtuele stand Eredivisie: welke teams gaan de play-offs (om Europees voetbal én degradatie) in?
Go Ahead Eagles pakte in de slotfase bij Ajax een punt. ©Pro Shots

Virtuele stand Eredivisie: welke teams gaan de play-offs (om Europees voetbal én degradatie) in?

22:00, 14-04-2024

Met nog vijf speelronden te gaan, nadert de Eredivisie zijn ontknoping. Ajax moet vrezen voor play-offs om Europees voetbal, terwijl Excelsior de strijd om promotie/degradatie nog hoopt te ontlopen. Check hier hoe de play-offs eruit zouden zien op basis van de huidige stand.

In dit artikel vind je uitleg over de strijd om tickets voor Europees voetbal én ook de play-offs om promotie/degradatie.

Europees voetbal

Met de huidige stand plaatsen PSV en Feyenoord zich voor de groepsfase van de Champions League en gaat FC Twente naar de derde voorronde van het grootste Europese toernooi.

Voor de bekerwinnaar ligt er een ticket voor de groepsfase van de Europa League klaar. Mocht Feyenoord de beker winnen, gaat dat ticket naar de nummer vier van de Eredivisie. Of de nummer vier, of de nummer vijf - afhankelijk van wie de beker wint - krijgt een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

Dan blijft er nog één ticket voor Europees voetbal. Vier teams strijden in de play-offs voor een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Normaal gesproken zijn die vier teams de nummers 5, 6, 7 en 8 van de Eredivisie, maar als Feyenoord de beker wint gaat het om de nummers 6, 7, 8 en 9.

Als NEC de beker wint én in de play-offplekken eindigt, krijgen de Nijmegenaren gewoon het ticket voor de Europa League. Er komt dan een extra plekje vrij in de play-offs, voor de nummer 9 van de competitie.

Ajax moet dus hopen dat Feyenoord de beker wint én zelf vijfde wordt, zodat het Europese play-offs ontloopt. Mochten de Nijmegenaren de beker winnen, moet Ajax bijna zeker die play-offs in. De achterstand van Ajax op nummer vier AZ is namelijk zeven punten, met nog vier wedstrijden te gaan in de Eredivisie.

Bijzondere situatie in de KNVB Beker: Ajax moet juichen voor aartsrivaal Feyenoord

8 april 2024, 10:22

De finale van de TOTO KNVB Beker komt er nu echt aan. Die wedstrijd tussen Feyenoord en NEC op 21 april is ook belangrijk voor de verdeling van de Nederlandse tickets voor Europees voetbal. De winnaar van de KNVB Beker krijgt namelijk een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Er is een bijzondere situatie ontstaan in de strijd om die Europese plekken.

Play-offs promotie/degradatie

Momenteel bezet Excelsior de zestiende plek in de Eredivisie, wat aan het einde van het seizoen play-offs zou betekenen om degradatie te voorkomen. De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks. Dat gaat ten koste van de nummer zeventien en achttien van de Eredivisie.

In de play-offs nemen zes KKD-teams het tegen elkaar op in de kwartfinale, waarna Excelsior (virtueel) instroomt in de halve finale. Al die teams strijden om het laatste Eredivisie-ticket. Roda JC, Willem II en FC Groningen zijn al zeker van een play-offplek door een periodetitel te pakken, maar twee van die drie clubs lijken rechtstreeks naar de Eredivisie te gaan.