Hockeyvrouwen winnen tegen ex-bondscoach ook zevende wedstrijd in de Pro League
Freeke Moes was met twee doelpunten belangrijk voor Oranje tegen China. © Getty Images

15:55, 06-02-2024

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn niet te stoppen in de Pro League. Oranje won dinsdag met 3-1 van China en is na zeven wedstrijden nog altijd foutloos en staat dan ook bovenaan.

Nederland speelde in het Indiase Bhubaneswar en kwam een bekende tegen bij de tegenstander. Alysson Annan, voormalig bondscoach van Oranje, is namelijk bondscoach van China. Zij werd in 2022 ontslagen vanwege 'het creëren van een angstcultuur' binnen het Nederlandse team.

China kwam verrassend op voorsprong, maar Oranje toonde veerkracht. Freeke Moes zorgde voor de gelijkmaker en Marijn Veen schoot Nederland nog voor de rust op voorsprong. Dat was een bijzondere treffer, want Veen keerde na een aantal maanden blessureleed terug in de ploeg. Moes besliste de wedstrijd na de rust met haar tweede goal.

Koploper in de Pro League

Oranje heeft na zeven wedstrijden nog de maximale score en staat dan ook bovenaan met 21 punten. Nederland heeft van alle landen verrewege de meeste wedstrijden gespeeld tot nu toe. China staat tweede met zes punten uit drie wedstrijden. Uiteindelijk spelen de negen landen allemaal twee keer tegen elkaar, dus Oranje zal ook een periode rust hebben als andere landen de wedstrijden inhalen.

Nederland is de titelverdediger. De winnaar van de Pro League plaatst zich voor het WK van 2026. Dat is voor Oranje dan weer niet heel erg interessant, want het WK wordt dan in Nederland en België gehouden. Beide landen zijn dus al zeker van een plekje op het WK.