Handbalsters naar finale EK

admin • 20:42, 16-12-2016 / Laatste Update: 01:49, 06-01-2024

Het is de Nederlandse handbalvrouwen gelukt om de finale te halen van het EK. In Göteborg versloegen de dames Denemarken met 26-22. Het is de eerste keer dat de leeuwinnen de finale van een EK halen.

Gelijk opgaand begin

De 2 ploegen deden in de beginfase weinig voor elkaar onder. Na 10 minuten hadden de Nederlandse vrouwen het eerste kleine gaatje geslagen: 5-3. De Denen hadden even de tijd nodig om op gang te komen en hadden ook flink wat pech. Tot 4 keer toe kon Tess Wester gerust adem halen toen de paal de Deense vrouwen in de weg stond. Mede daarom stond er na 20 minuten nog steeds een kleine voorsprong voor Oranje: 9-8. Denemarken kreeg haar verdediging steeds beter op orde waardoor bondscoach Helle Thompsen moest improviseren. Tess Wester werd een paar keer uit haar doel gehaald om een extra veldspeelster in te brengen tijdens een aanval. Dat pakte goed uit en leverde een aantal prima doelpunten op. De hele eerste helft bleef gelijk op gaan en na het eerste half uur stond er 13-13 stand op het scorebord.

Defensie Oranje ijzersterk

De start in de 2de helft was overduidelijk voor Nederland. Er was geen doorkomen aan voor de Deense vrouwen, tot frustratie van de bondscoach. Nederland schakelde telkens razendsnel om en de eerste 4 punten in de 2de helft gingen allemaal naar Oranje: 17-13. De eerste 10 minuten in de 2de helft leverde de Denen welgeteld 0 doelpunten op. Pas na bijna een kwartier wist Denemarken weer eens te scoren, uit een strafworp nota bene. Tel daarbij op dat Tess Wester weer eens een geweldige wedstrijd keepte en de frustratie bij de Denen was goed voor te stellen. Met nog 14 minuten te gaan had Oranje 5 punten voorsprong: 21-16.

Minuten aftellen

Met nog slechts 8 minuutjes te gaan was het gat nog steeds 6 punten. Nycke Groot en Estavana Polman scoorden er lustig op los en bij de Deense vrouwen ging meer fout dan goed in de 2de helft. De wedstrijd was beslist want ook een slotoffensief van Denemarken kreeg de defensie niet stuk. Polman werd topscorer van de dag met 7 doelpunten en de wedstrijd eindigde uiteindelijk in een dikverdiende 26-22 overwinning voor de Nederlandse vrouwen.

Finale

Komende zondag spelen de leeuwinnen de finale tegen de winnaar van de andere halve finale. Die gaat vrijdagavond om 20:45 uur tussen Frankrijk en Noorwegen.