Angel Daleman laat het ook op de teamonderdelen medailles regenen voor Nederland op WK junioren
Angel Daleman / AFP

Angel Daleman laat het ook op de teamonderdelen medailles regenen voor Nederland op WK junioren

07:36, 11-02-2024 / Laatste Update: 20:24, 12-02-2024

Angel Daleman is de absolute koningin van de WK junioren. Het Nederlandse schaatstalent (16) was individueel al de beste in de Japanse stad Hachinohe, maar pakte zondagochtend ook nog wat extra medailles voor Nederland op de teamonderdelen.

De meisjes waren op de teamonderdelen heer een meester. Het begon nog 'slecht' met 'maar' zilver op de ploegenachtervolging. Het Japanse trio van Noake, Hatekeyama en Miyagawa was bijna een seconde sneller dan de Nederlandse drie-eenheid, bestaande uit Daleman, Patricia Koot en Meike Veen.

Goud teamsprint

Maar daarna was het wél de beurt aan Nederland om de rest van het goud binnen te slepen. In de Teamsprint waren Daleman en Veen, nu vergezeld door Jillian Knook, verreweg de snelsten. Nummer twee Kazachstan moest al 1:68 seconden toegeven op Nederland. 

Goud én zilver op de mass start

Op de mass start bij de vrouwen werd het een een-tweetje voor Nederland. Daleman won de rit en pakte dus het goud. Na de gouden medailles op de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter alweer haar vierde gouden medaille. Patricia Koot werd tweede en ging er dus met zilver vandoor.

Jongens: geen medaille

Bij de Nederlandse jongens bleef de medailleteller op nul steken. Individueel konden de jongens al geen potten breken, op de teamonderdelen kwamen ze ook niet in de buurt van de medailles. Op de ploegenachtervolging waren ze nog het dichtst bij een plak, maar werd plek vier het eindstation voor Mats Bendijk, Niklas Reinders en Freek van der Ham.