Einde aan rel rond Glory-gevecht: 'Tarik Khbabez behoudt titel, protest van Donegi Abena afgewezen'
Coach Maik Polanen stapte de ring in en dat is verboden volgens de regels. © Glory

Einde aan rel rond Glory-gevecht: 'Tarik Khbabez behoudt titel, protest van Donegi Abena afgewezen'

21:44, 19-03-2024 / Laatste Update: 21:52, 19-03-2024

Niet alleen het achtmanstoernooi van Glory leverde een rel op door het incident tussen Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven, maar ook het titelgevecht tussen Donegi Abena en Tarik Khbabez zorgde voor de nodige discussie. Khbabez pakte de titel af van Abena, maar die was het daar duidelijk niet mee eens en diende een protest in. Dat is uiteindelijk afgewezen.

De partij was vooraf al erg pikant, want bij een crossfire in aanloop naar het gevecht liep het tussen beide al uit de hand en moest de beveiliging zelfs ingrijpen om de twee uit elkaar te houden. Uiteindelijk bleken Khbabez en Abena enorm aan elkaar gewaagd, maar het was de Marokkaan, die op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde, die uiteindelijk op split decision wist te winnen en daarmee de titel overnam.

Tot zover niets geks, maar Abena heeft zich na de partij nogal opgewonden om een moment waarop Maik Polanen, de coach van Khbabez, tijdens het gevecht de ring instapt. Abena schrijft op Instagram dat dit volgens niet mag: "Als iemand uit je hoek de ring instapt dan betekent dat directe diskwalificatie. Dat zijn de regels van Glory zelf."

Polanen reageerde tegen Vechtsportinfo dat hij het beter niet had kunnen doen: "De adrenaline en alles in aanloop naar het gevecht kwam er daar uit." De coach vertelde ook dat Abena volgens hem een aantal keren na trapte en een stoot uitdeelde nadat de scheidsrechter tussen de twee vechters was gekomen. Saïd El Badoui, de coach van Abena, gaf tegen dezelfde website aan dat er een protest was ingediend.

Protest voldeed niet

Een protest bij Glory komt uiteindelijk terecht bij Vechtsport Organisatie Nederland. Zij moeten beslissen wat ermee gedaan wordt. Alex Engelhardt, de voorzitter van V.O.N., liet tegen Vechtsportinfo weten dat het protest niet aan de voorwaarden voldeed: "Binnen 45 minuten na de wedstrijd moet worden aangegeven dat er een protest gaat komen en dat moet voor 12.00 uur de volgende dag zijn ingediend."

Hij vertelde niet aan welke van de voorwaarden niet was voldaan. Ook wilde hij niet ingaan op de vraag of de scheidsrechter inderdaad Khbabez had moeten diskwalificeren: "Er was veel gaande in de ring, daardoor kan het zijn dat hij niet gelijk ingreep. Hij kende de regels."

Onderzoek Ben Saddik

De Glory-avond leverde na afloop nog veel werk op, want de organisatie maakte eerder ook nog bekend een onderzoek in te stellen naar het incident tussen Ben Saddik en Verhoeven bij de Grand Prix. Ben Saddik was aanwezig als steun voor Nabil Khachab, die in de halve finale verloor van Verhoeven. Na afloop van het gevecht ontstond er chaos in de ring waarbij Ben Saddik een trap probeerde uit te delen aan de Nederlander.