Oranje Onder 17 Europees kampioen na strafschoppen tegen Italië

20 mei 2018

Getty Images

Het Nederlands elftal Onder 17 is Europees kampioen! Strafschoppen moesten tegen Italië de beslissing brengen en die namen de Nederlandse talenten beter. Doelman Joey Koorevaar van Feyenoord was daarin de grote held met 2 gestopte pingels!


Oranje goed uit de startblokken
Ryan Gravenberch was in de openingsfase veruit de gevaarlijkste man aan de kant van Oranje. De buitenspeler kwam na een kwartier met een prachtige actie naar binnen en plaatste de bal van buiten de 16 op de lat. 2 minuten later kreeg diezelfde Gravenberch een enorme kans, maar hij schoof de bal in de handen van de keeper.

Het was dus duidelijk dat het initiatief bij het Nederlands elftal lag. Toch kwamen de Italianen er zo nu en dan gevaarlijk uit via Emmanuel Gyabuaa en Samuele Ricci. Op die manier bleef het tot en met de rust in evenwicht.

Oranje neemt de leiding
Meteen na de rust was het wel raak! Na wat gefrommel zette Jurrien Timber Oranje op voorsprong. De inzet van het Ajax-talent werd na een fraaie één-twee van richting veranderd, waardoor doelman Russo kansloos was.

De Italianen werden vervolgens wat gefrustreerd en dat zorgde voor de nodige grove overtredingen. Oranje kreeg het soms behoorlijk te verduren met vieze tackles en smerige schoppen. Maar Oranje bleef gewoon voetballen en liet de Italianen achter de bal aan lopen.

Italianen draaien duel volledig om
Toch kwam daar uit het niets de gelijkmaker van Ricci. De aanvaller kreeg de bal op de 16 aangespeeld en knalde hem vervolgens in de bovenhoek: 1-1. En even later was het zelfs 2-1 voor de Azzurri. Riccardi draaide fraai weg bij zijn verdediger en knalde hem nog fraaier binnen dan Ricci: 2-1.

Het elftal van bondscoach Kees van Wonderen gaf zich niet zomaar gewonnen. In de 73ste minuut maakte Oranje dan ook gelijk. Brian Brobbey tikte uit een voorzet van Ihattaren raak. Daardoor stevende het duel af op een strafschoppenserie, omdat er geen verlenging plaatsvindt bij de Onder 17.

Uitstekende strafschoppenserie
Wouter Burger, Mohamed Ihattaren, Justin Timber en Ramon Hendriks schoten allemaal raak voor Oranje. Doelman Joey Koorevaar stopte 2 penalty's van de Italianen, waardoor Oranje snel klaar was.Stephan Brandhorst
Maakt overal een sport van en wil altijd winnen. Kijkt het liefst de hele dag voetbal, maar kan ook genieten van een Touretappe en is door Max Verstappen meegezogen in de Max-mania.