Dit verdienen PSV en Feyenoord bij deelname aan de nieuwe Champions League
De Champions League-beker blijft wel hetzelfde © Getty Images

Dit verdienen PSV en Feyenoord bij deelname aan de nieuwe Champions League

23:02, 25-04-2024 / Laatste Update: 23:03, 25-04-2024

PSV kan het kampioenschap al bijna niet meer ontlopen en Feyenoord is zeker van de tweede plaats. Beide ploegen mogen zich dus gaan opmaken voor de groepsfase van de Champions League volgend seizoen, maar wat verdienen ze daar eigenlijk mee?

Komend seizoen ziet de Champions League er anders uit. Er wordt niet meer in poules van vier gespeeld, maar in een competitie van 36. Een club gaat van zes wedstrijden in de groepsfase zoals dit seizoen, naar acht duels in het nieuwe format.

Prijzenpot

Het prijzengeld gaat ook omhoog. Dit seizoen was het totale prijzengeld voor clubs in de Champions League 2,03 miljard euro. Na de zomer wordt dat 2,467 miljard, zo schrijft de UEFA.

Dit prijzengeld is verdeeld in drie verschillende onderdelen: de startpremies bij deelname aan de hoofdfase van het miljardenbal, bonussen op basis van resultaten en en een bedrag dat op basis van de verkochte tv-rechten wordt verdeeld onder de clubs. Laatstgenoemde is nog niet uit te rekenen, maar de eerste twee onderdelen staan al vast.

Inkomsten

PSV is al zeker van de hoofdfase Champions League en weet dus dat het een mooi bedrag kan laten bijschrijven op de Eindhovense bankrekening. Bij deelname aan het nieuwe format van het miljardenbal wordt er 18,62 miljoen euro naar Brabant toegestuurd.

Wanneer de sportieve resultaten goed zijn, kan er ook nog een hoop extra geld bij elkaar gevoetbald worden. Winst tijdens de hoofdfase van de Champions League levert 2,1 miljoen euro op en een gelijkspel brengt 700.000 in het laatje. Acht keer winnen in de eerste fase van het toernooi levert dus 16,8 miljoen op. Dat is maar net wat minder dan de startpremie.

Startpremie

18,62 miljoen euro per club

Kwalificatie voor play-offs

1 miljoen euro per club

Kwalificatie voor laatste zestien

11 miljoen euro per club

Kwalificatie voor kwartfinale

12,5 miljoen euro per club

Kwalificatie voor halve finale

15 miljoen euro per club

Kwalificatie voor finale

18,5 miljoen euro per club

Winst Champions League

6,5 miljoen euro

PSV dit seizoen

Dit seizoen kende PSV een prima verloop van de Champions League. Dat leverde ook het nodige op. Naast de startpremie en plaatsing voor de knockout-fase kenden de Eindhovenaren ook de nodige successen en dat bracht hen weer geld op. In totaal zelfs meer dan 34 miljoen euro. Let op: daar zitten inkomsten uit tv-gelden, kaart- en bierverkoop en de coëfficiëntenpot nog niet eens bij.

Prijzengeld | Dit verdiende PSV dit seizoen in de Champions League

13 maart 2024, 23:11

PSV stelde voor de winterstop knap de knock-outfase van de Champions League veilig. De ploeg van Peter Bosz overleefde de voorrondes en werd in de poulefase tweede achter Arsenal. Door die prestaties heeft PSV al het nodige geld bij elkaar gevoetbald. In het overzicht hieronder lees je hoeveel PSV deze editie van de Champions League heeft verdiend.