Rouleren sucks: 'Jong' Ajax uitgeschakeld door Cambuur

ProShots

admin • 21:19, 15-12-2016 / Laatste Update: 10:35, 08-01-2024

Martijn Barto, wie kent hem niet? Voor donderdag een hele hoop mensen niet, maar zeker in Amsterdam wordt hij nu een bekende naam. De aanvaller van SC Cambuur scoorde 2 keer en was er bijna in z'n eentje verantwoordelijk voor dat Ajax uitgeschakeld werd. Peter Bosz rouleert graag, maar zal na de gênante vertoning tegen de Jupiler League-club nog weleens 2 keer nadenken. Het werd 2-1 in Friesland.

Als Ajacied en als neutrale toeschouwer was de 1e helft vrij ergerlijk om naar te kijken. Ajax leek ondanks het kwalitatieve overwicht totaal geen zin te hebben in de 18:30-wedstrijd op kunstgras. Cambuur was de wei ingestuurd met de missie om af te wachten en te counteren. Klein detail: het echte Jong Ajax won 2 weken geleden nog met 3-1 van Cambuur in de Jupiler League.

Weg open

Na 20 minuten kregen de Friezen waar ze op hoopten. Basisdebutant Frenkie de Jong tikte veel te nonchalant naar Donny van de Beek. Cambuur onderschepte, Jergé Hoefdraad kreeg de bal en ging ervandoor. Linksback Mitchell Dijks liep vervolgens gewoon de verkeerde kant en bekerkeeper Diederik Boer kwam uit om Barto echt een 100% kans te geven. Die miste dan ook niet: 1-0.

Koning Barto

De gedachten gingen direct terug naar 1996, toen Cambuur ook na een minuut of 20 scoorde en toenmalig wereldkampioen Ajax uit de beker knikkerden. Na 39 minuten kreeg iedereen in Leeuwarden geloof in een stunt. Weer stuntelde het Amsterdamse middenveld en liep iedereen uit positie. Sander van de Streek stuurde 'Koning' Barto perfect weg en de niet al te snelle spits maakte zo de 2e.

Twee kansen en twee goals voor Martijn Barto. @SCCambuurLwd @brto9 #camaja #KNVBBeker https://t.co/xccXVNtwKm pic.twitter.com/JPGx3k3n6H

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 15 december 2016

Vuur

Na de donderpreek van Peter Bosz in de rust kwam het jeugdige Ajax al met wat meer vuur het veld op. De snelheid werd opgevoerd, maar tot grote kansen leidde dit niet. Dus werd er na een uur ingegrepen. De waardeloos spelende Dijks, De Jong en Vaclav Cerny werden eruitgehaald en Kasper Dolberg, Lasse Schöne en Amin Younes werden tegelijk ingebracht. Opvallend: geen Hakim Ziyech dus. Bosz gokte.

Resultaat

Lang liet de uitwerking niet op zich wachten. Schöne nam een lekkere corner en de 2e debutant (met De Jong) in de basiself, Pelle Clement, maakte in de 67e minuut de 2-1. Toch moest Ajax blijven oppassen voor de counters van Cambuur. Barto had de 3-1 op de schoen, maar schoot over. Van de Streek had even later ook nog een kansje. Helaas voor hem had hij geen controle over de bal en vervloog de kans.

Slotfase

Het werd steeds spannender in Leeuwarden. Bosz stond onder hoogspanning aan de zijlijn. Clement en Nick Viergever waren dichtbij de gelijkmaker, maar zij raakten de lat en Cambuur-keeper Nienhuis. Langzaam tikten de minuten weg, maar Ajax kreeg het niet voor elkaar. Ongelooflijk maar waar: de nummer 8 van de Jupiler League schakelt de nummer 2 van de eredivisie uit.