Vreemde situatie door UEFA-regels: Borussia Dortmund speelt in Champions League-finale voor Eintracht Frankfurt
De regels van de UEFA zorgen voor een bijzondere situatie. © Getty Images

Vreemde situatie door UEFA-regels: Borussia Dortmund speelt in Champions League-finale voor Eintracht Frankfurt

07:30, 09-05-2024 / Laatste Update: 20:19, 12-05-2024

Borussia Dortmund gaat op zaterdag 1 juni de finale van de Champions League spelen tegen Real Madrid. De Duitse clubs doen het dit jaar geweldig in Europa en hebben daardoor een vijfde ticket voor de Champions League verdiend. De regels van de UEFA zorgen ervoor dat daar zelfs nog een zesde aan toegevoegd kan worden.

Dat heeft allemaal te maken met de nieuwe opzet van de Champions League. Vanaf volgend seizoen doen er niet 32, maar 36 teams mee aan het hoofdtoernooi. Van die vier nieuwe plaatsen gaan er twee naar de competities waarvan de teams in het voorgaande seizoen Europees het beste hebben gepresteerd. Duitsland heeft, mede door de finaleplaats van Dortmund, dit seizoen voldoende punten behaald om het seizoen in de top twee af te sluiten. Ook Italië was al zeker van een plekje bij de eerste twee.

Dat betekent dat in de Bundesliga en de Serie A ook de nummers vijf zeker zijn van een ticket voor de Champions League van volgend seizoen. Dortmund staat in Duitsland vijfde en kan niet meer op een andere plek eindigen. De ploeg van Ian Maatsen en Donyell Malen doet dus net als kampioen Bayer Leverkusen, Bayern München, VfB Stuttgart en RB Leipzig mee aan de Champions League van volgend seizoen.

UEFA-regels zorgen voor hoop bij Frankfurt

Het is zelfs mogelijk dat nog een zesde Duitse club zich plaatst voor de Champions League. Door de regels van de UEFA kan er dan een bijzondere situatie ontstaan. Duitsland heeft namelijk recht op een extra ticket, maar de regerend winnaar van de Champions League krijgt ook een plekje voor volgend seizoen.

Als Dortmund, dat zeker is van de vijfde plaats in de Bundesliga, de Champions League wint, zouden zij dus recht hebben op allebei die tickets. Maar het ticket voor de titelhouder krijgt in de regels prioriteit. Dortmund doet dan op papier als regerend winnaar mee aan de Champions League en niet als nummer vijf van de Bundesliga.

Dat betekent dat het extra ticket voor de Bundesliga nog niet is ingenomen en dat schuift dan door naar de nummer zes. Op dit moment is dat Eintracht Frankfurt en alleen Hoffenheim heeft nog een kleine kans om die plaats af te pakken. Die clubs moeten dus hopen dat Dortmund in de finale weet af te rekenen met Real Madrid.

Bayern kan stokje voor Duits feest steken

Real Madrid kan dat Duitse feestje gaan verpesten door de finale te winnen. Dortmund krijgt dan als nummer vijf de extra plaats voor de Bundesliga. Real Madrid heeft dan ook recht op het ticket voor de titelhouder, maar is als Spaans kampioen al geplaatst. Volgens de regels schuift de plaats dan door naar een team uit een ander land. Dat is virtueel Shakhtar Donetsk uit Oekraïne.

Mogelijke scenario's

Kort samengevat zijn er dus de volgende scenario's mogelijk:

  • Dortmund wint de CL: top zes van Duitsland krijgt ticket voor volgend seizoen
  • Real Madrid wint de CL: top vijf van Duitsland krijgt ticket voor volgend seizoen

Ook Italië hoopt op zes tickets

Niet alleen Duitsland, maar ook Italië maakt nog kans op een extra plekje in de Champions League. AS Roma en Atalanta staan in de Serie A vijfde en zesde, maar zitten nog altijd in de Europa League. Als een van hen dus de Europa League wint, krijgt Italië er dus nog een zesde plaats in de Champions League bij. Net als in het geval van Dortmund moet de winnaar van het Europese toernooi dan niet in de top vier eindigen.

In theorie is het dus nog altijd mogelijk dat zowel Duitsland als Italië volgend seizoen met liefst zes teams actief is in de Champions League. Dat betekent dat een derde van de 36 deelnemers uit die twee landen komt. Namens Nederland zijn PSV en Feyenoord zeker van een ticket voor volgend seizoen. FC Twente en AZ strijden nog om een plek in de voorrondes.