Dag vol valpartijen in de Giro heeft grote gevolgen: kopman en outsider kunnen niet verder
Michael Woods en Florian Lipowitz gaan niet meer van start

Dag vol valpartijen in de Giro heeft grote gevolgen: kopman en outsider kunnen niet verder

11:21, 09-05-2024 / Laatste Update: 12:45, 09-05-2024

De vijfde etappe van de Giro d'Italia verliep dramatisch voor Israel-Premier Tech dankzij drie renners die onderuit gingen. Tot overmaat van ramp moet de kopman en een andere renner de ronde verlaten. Deze ochtend werd ook duidelijk dat de outsider voor het algemeen klassement van BORA-hansgrohe de strijd heeft moeten staken.

Naast de verrassende zege van vluchter Benjamin Thomas (Cofidis), viel deze vijfde etappe op door de meerdere valpartijen. Vlak voor de eerste tussensprint ging het al mis bij Christophe Laporte. De Franse renner van Visma | Lease a Bike ging op hoge snelheid onderuit, en moest zwaar gehavend de rit uitrijden.

Drie renners van Israel-Premier Tech op de grond

Op 25 kilometer van de finish ontstond er wederom een valpartij in het peloton. Deze keer was er een grotere groep renners die onderuit gingen. Op het asfalt lagen Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Attila Valter (Visma | Lease a Bike) en liefst drie renners van Israel-Premier Tech: Michael Woods, Nadav Raisberg en Riley Pickrell.

De drie renners stapten weer terug op de fiets en reden de etappe uit. Na afloop kon de schade worden opgemeten. "Nadav Raisberg kwam hard ten val en liep hierbij een gebroken handwortelbeentje op. Hij zal daarom de koers verlaten", meldde de ploeg op X.

Kopman Woods niet meer van start

Deze ochtend werd bovendien duidelijk dat Woods kampt met een lichte hersenschudding, waardoor het team geen risico neemt met de kopman. "Woods vertoont symptomen van een hersenschudding, waardoor we uit voorzorg hebben we besloten om Michael uit koers te halen. Hij zal vandaag naar huis reizen, om daar verder te herstellen.”

Na medisch onderzoek werd duidelijk dat Pickrell een gebroken neus heeft overgehouden aan zijn valpartij. In eerste instantie ging de Canadese renner donderdag wel van start in de zesde etappe van de Ronde van Italië. Maar vlak voor de start nam het team toch de beslissing om Pickrell niet aan de "risicovolle" etappe te laten beginnen. Hierdoor heef Israel-Premier Tech nog slechts vijf renners over voor de resterende Giro.

Klimsensatie Florian Lipowitz

Lipowitz maakte deze Giro zijn debuut in een grote ronde, maar zijn avontuur komt na vijf etappes ten einde. De 23-jarige klemsensatie van BORA-hansgrohe is donderdag ziek opgestaan. "Helaas zal Florian Lipowitz vanwege ziekte niet beginnen aan de etappe van vandaag in de Giro d’Italia. Veel beterschap, Lipo!", laat het team weten.

De opgave van Lipowitz is een aderlating voor de ploeg, aangezien de Duitser in goede vorm verkeerde. Hij eindigde in de bergrit naar Oropa knap als vijfde, en was van grote waarde voor zijn kopman Daniel Felipe Martínez. Na vijf etappes stond Lipowitz op de 27e plaats in het algemeen klassement, op iets meer dan vier minuten van leider Tadej Pogacar.