'Ik ga geen bier drinken met Tyson Fury': Oleksandr Usyk reageert op uitnodiging na gevecht
Oleksandr Usyk en Tyson Fury. Getty Images

'Ik ga geen bier drinken met Tyson Fury': Oleksandr Usyk reageert op uitnodiging na gevecht

08:14, 20-05-2024 / Laatste Update: 08:14, 20-05-2024

Oleksandr Usyk werd zaterdagnacht wereldkampioen zwaargewicht boksen, nadat hij het gevecht tegen Tyson Fury won. Fury had voorafgaand aan de wedstrijd zijn tegenstander uitgenodigd voor een biertje na afloop, ongeacht de uitslag. Daar had Usyk geen trek in.

"Ik ga geen bier drinken met Tyson Fury", liet de Oekraïner weten. En dat heeft niets te maken met de gebeurtenissen in de ring. Daar werd spektakel beloofd, en dat werd ook waargemaakt.

Fury begon de eerste ronde al met gekke bekken trekken, terwijl zijn Oekraïense tegenstander stoïcijns door vocht. "I won't leave you alone", zei Usyk in gebrekkig Engels voorafgaand aan de partij, oftewel: "Ik laat jou niet met rust."

Gebroken kaak

Usyk liep ook ernstige verwondingen op aan het gevecht. Nadat hij in Saoedi-Arabië nipt tot winnaar werd uitgeroepen, moest de wereldkampioen naar het ziekenhuis vanwege een mogelijk gebroken kaak.

De nipte overwinning van Usyk werd betwijdeld door Fury. Hoewel er onderling veel respect was tussen Fury en Usyk, was de Brit het niet helemaal eens met de beslissing van de jury. "Ik geloof dat ik dat gevecht heb gewonnen", vertelde Fury kort na de slijtageslag in Saoedi-Arabië. "Hij won een paar van de rondes, maar ik won de meerderheid."

Oorlog

De oorlog in Oekraïne zou volgens Fury hebben meegespeeld bij de jury. Usyk sprak zich na afloop ook emotioneel uit over de oorlog in zijn thuisland. "Ik wil mijn team heel erg bedanken. Het is een geweldige kans voor mijn familie, voor mij en voor mijn land. Het is een geweldige dag." Ook schreeuwde hij de kreet Slava Ukraini, wat Glorie aan Oekraïne betekent. Een referentie aan de oorlog.

Bier

Toch had dat alles niets te maken met reden van Usyk om de uitnodiging van zijn tegenstander af te slaan. Die reden was namelijk heel simpel. Usyk drinkt liever wijn.

Dat Fury wel van het drankje houdt bleek ook uit eerdere uitspraken van de bokser, voorafgaand aan de wedstrijd. Hij dacht Usyk met gemak te kunnen verslaan, zelfs met vijftien bier op. "Ik denk dat als ik helemaal niet train voor dit gevecht en een dag van te voren vijftien Peroni (bier, red.) drink, mét een gewicht van 160 kilo... Wat gaat-ie doen? Mij de ring doorslaan?", waren de woorden van Fury op een persconferentie.