‘Arsenal kwam met 1 missie naar Praag: de club van racist Kudela slopen’

16 april 2021

ANP
blog racisme

Arsenal won donderdagavond van Slavia Praag in de Europa League. Slavia was in de vorige ronde in opspraak gekomen nadat Ondrej Kudela tegenstander Glen Kamara van Rangers een 'f*cking monkey' had genoemd. Reden voor Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur, nu Slavia is uitgeschakeld, om een blog te wijden aan het onderwerp.


De spelers van de Premier League-clubs knielen nog steeds voor elke wedstrijd om een statement te maken tegen racisme, ook in de Europa League. Bij Slavia Praag, tegenstander van Arsenal, kozen ze voor een andere manier. Zij, de teamgenoten van racist Ondrej Kudela, stonden arm in arm in de middencirkel. Waar de meeste Arsenal-spelers op hun eigen positie knielden, daar koos Alexander Lacazette om vlak voor de Slavia-spelers zijn statement te maken. Het leverde een krachtig beeld op.

Voor we verder gaan: we mogen niet alle spelers van Slavia over 1 kam scheren. Dat Kudela racistische dingen riep naar Glen Kamara (Rangers) in de vorige Europa League-ronde, betekent niet dat alle spelers van de Tsjechische club zich zo uiten (of zo denken). Daar tegenover staat dat de club inmiddels wel de schijn tegen heeft, mede dankzij de fans die met een spandoek kwamen waarop stond: 'Kamara is just a n*gger'.

Als klap op de vuurpijl schreef de Tsjechische regering óók nog een open brief naar de UEFA, om de straf van Kudela (10 wedstrijden) aan te vechten. "We zullen niet voor jullie knielen en geen enkele dreiging kan een Tsjechische voetbalfan raken", stond er in de brief. Sja...

Sloopsessie
Dat Arsenal donderdagavond met 4-0 over die Tsjechische club heen denderde, was dus schitterend om te zien. Met aanvoerder Lacazette voorop in de strijd. Dat de doelpunten dan allemaal worden gemaakt door jongens van kleur, is een lekker detail. Lacazette prikte er 2, Nicolas Pepe en Bukayo Saka waren ook trefzeker.

Tekst loopt door onder foto. (Getty Images)
blog racisme

Het is goed om te zien dat er in dit geval geen genade meer werd getoond. De Tsjechische Kudela is door de UEFA voor 10 wedstrijden geschorst en mist daardoor (hoogstwaarschijnlijk) het EK. Op de blaren zitten.

Spaanse shit
Waar nog wel genade wordt getoond, is in Spanje. Daar moest een La Liga-wedstrijd laatst hervat worden, nadat-ie was stilgelegd wegens vermeend racisme. De scheidsrechter kwam in de kleedkamer aan Valencia vertellen dat als zij de wedstrijd tegen Cadiz niet afmaakten, er een straf tegenover zou staan. Slachtoffer Mouctar Diakhaby werd toen gewisseld, 'dader' Juan Cala bleef staan. Het woordje 'dader' even tussen aanhalingstekens, omdat een onderzoek niet kon bewijzen dat de Cadiz-verdediger daadwerkelijk racistische dingen had gezegd.

Dat we maar een voorbeeld mogen nemen aan Lacazette. Niet meer doen alsof racisme niet bestaat, maar het recht in de ogen aankijken.