BLOG: Waarom het schrijven over sport zo waardevol is
i

Pro Shots

BLOG: Waarom het schrijven over sport zo waardevol is

admin • 14:00, 02-06-2017 / Laatste Update: 05:49, 07-01-2024

Je bent een klein jochie. Met de bal onder je arm ga je naar het pleintje, want je moet oefenen voor later. In de toekomst ben jij misschien wel degene die in het Nederlands elftal mag spelen. Net als je idool Jaap Stam. Je hele jeugd stop je tijd en energie in voetballen. Trainen tot je een ons weegt. Maar dan komt het besef: je bent niet goed genoeg.

Een droom van een jonge man valt in duigen. En hij is lang niet de enige. Duizenden jongens en meisjes willen goud halen op de Olympische Spelen, de Tour de France winnen of schitteren op het gravel van Roland Garros. Slechts voor een handje vol talenten is dit weggelegd.

Dé oplossing is daar

Wat ga je dan doen: bij de pakken neer zitten? Of is er een oplossing? Ja, die is er. Je wordt sportjournalist. Oké, het is uitgesloten dat je ooit zelf in Oranje mag spelen. Maar aan de zijlijn zitten en de sport op deze manier beleven, is ook echt vet. Je komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Je spreekt mensen die je anders alleen op televisie ziet en mag erover meepraten alsof jij de trainer bent. Een onderdeel van het team.

Want uiteindelijk is sportbeleving voor iedereen die van sporten houdt hetzelfde. Als je wint juich je. Als je verliest dan huil je. Ajax verliest de finale van een Europa League-finale en heel Amsterdam huilt. Er was een droom, maar die is weg. Jij bent dé man die het verhaal mag verder vertellen aan de rest van de meelevende sportwereld.

Feest in Rotterdam

Sport is dan ook wel de belangrijkste bijzaak in het leven. Iedereen in Rotterdam had het weken lang over het kampioenschap van Feyenoord. De kabinetsformatie kwam op de 2de plek te staan. 'Voor nu even niet belangrijk. Dat komt na het Rotterdamse feestje wel weer'. En een feest was het. Duizenden mensen op de been om een potje voetbal. Dat is toch heerlijk.

Een schouder om te huilen

Sport verbindt ook. Een voorbeeld is het neergestorte vliegtuig met de spelers van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense. Bijna alle spelers van het team kwamen om. De hele wereld stond op dat moment stil bij deze tragische gebeurtenis. Vooral op dat moment is sport niet alleen rivaliteit, maar zorgt het voor hoop. Spelers boden aan om voor de club te spelen en over de hele wereld kwamen er steunbetuigingen van sporters. En met die schouder om op uit te huilen, staat de ploeg inmiddels bovenaan in de Braziliaanse competitie.

Maar ook de media werkte op dat moment verbindend. Iedereen schreef erover. En dat is het mooie van sportjournalistiek. Je kan mensen ontroeren en troosten met een verhaal. In een wereld vol discussie en geweld, is de sport er om te relativeren en te genieten. Om te janken en te juichen. De belangrijkste bijzaak in het leven.