'Komst Jutta Leerdam naar Team IKO is slecht nieuws voor Joy Beune', schaatsster sprak met Jumbo
Joy Beune en Jutta Leerdam / Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

'Komst Jutta Leerdam naar Team IKO is slecht nieuws voor Joy Beune', schaatsster sprak met Jumbo

16:58, 06-05-2024 / Laatste Update: 21:53, 07-05-2024

Als Jutta Leerdam daadwerkelijk overstapt naar Team IKO zou dat slecht nieuws betekenen voor Joy Beune, die nu de ster van het team is. Schaatsteam Jumbo bevestigt ondertussen tegenover Sportnieuws.nl in de voorbereiding met Beune te hebben gesproken.

In de podcast SportClash van Chris Woerts en Jaap Stalenburg wordt de primeur van de overgang van Leerdam naar Team IKO geclaimd. Woerts zei over de transfer: "Goed nieuws voor Jutta, heel slecht nieuws voor Joy Beune. Want die is nu de kopvrouw van het team en zij komt in de schaduw te staan van Jutta Leerdam."

Jutta Leerdam maakt haar keuze: 'Dank aan Team IKO voor het meedenken'

6 mei 2024, 13:57

Jutta Leerdam lijkt een nieuwe ploeg te hebben gevonden. De 25-jarige schaatsster zat na haar mislukte onderhandelingen met Schaatsteam Jumbo zonder ploeg, maar maakte deze week bekend dat ze haar eigen team opstart. Dus vertrekt ze niet naar Team IKO, waar eigenlijk eerst sprake van was.

Stalenburg zei in een bericht op zijn eigen X-account dat Beune een aanbieding op zak heeft van Schaatsteam Jumbo, om zo weer in de spotlights te komen. Navraag bij Jumbo leerde dat de ploeg inderdaad met Beune om tafel heeft gezeten. Volgens Stalenburg heeft de schaatsster die aanbieding 'in eerste instantie' afgewezen, maar ontstaat er mogelijk een nieuwe situatie door de komst van Leerdam.

Wrijving met Schaatsteam Jumbo

Beune (lange afstand) en Leerdam (korte afstand) zullen geen medailles voor elkaar weg grijpen en passen wat dat betreft prima als twee kapiteins op één schip. Leerdam komt overigens juist over van Jumbo, waar vorige maand duidelijk werd dat haar contract niet werd verlengd. Leerdam en Jumbo hebben allebei een ander verhaal over het niet verlengen van dat contract.

Twijfels bij Leerdam

Sportnieuws.nl begreep dinsdag van bronnen dat een overgang van Leerdam naar Team IKO helemaal nog niet rond is. De Westlandse zou de nodige twijfels hebben.

Team IKO

Beune is op dit moment 'gewoon' schaatser van Team IKO en zou dus teamgenoot van Leerdam worden. Sportnieuws.nl zette ook de overige nieuwe teamgenoten van Leerdam op een rijtje. Zo gaat zij trainen met een paar snelle sprintmannen, zoals Dai Dai N'Tab, Sebas Diniz en Marten Liiv (Estland).