Europese Spelen in Minsk: Wodka is goedkoper dan water! 😂
i

AFP

Europese Spelen in Minsk: Wodka is goedkoper dan water! 😂

Robert Hüsken • 20:08, 22-06-2019 / Laatste Update: 12:09, 08-01-2024

De Europese Spelen 2019 zijn begonnen! Het is pas de tweede editie van dit evenement. Simpel gezegd: het zijn een soort kleine Olympische Spelen, maar dan van Europa. Sportnieuws.nl reisde naar Minsk, om te kijken hoe het er daar aan toe gaat.

We zijn in een land tussen West-Europa en Rusland in. Als er weer onenigheid is tussen Rusland en de rest van Europa, wordt het vaak hier opgelost. De lange brede straten geven je een communistisch gevoel. Alles is zo groot, dat het lijkt alsof er weinig mensen zijn. Maar in Minsk wonen toch bijna 2 miljoen mensen. We zijn in de hoofdstad van Wit-Rusland. Hier zijn deze week de Europese Spelen 2019.

Lees ook: wat zijn de Europese Spelen eigenlijk?

Beelden van Lenin

Minsk is een fraaie stad met veel grote gebouwen. Je ziet waarschijnlijk alleen maar teksten met letters waar je niks van snapt. Da's voornamelijk Russisch. En dan soms, uit het niets, duiken er ineens bekende termen termen op. Zoals 'Coffee', 'Pasta' of 'Burger'. Aan alles merk je dat Minsk op de grens zit van twee werelden. Ze willen westers zijn, maar ook vriendjes blijven met Rusland. Zo staan er een aantal beelden van voormalig Sovjet-leider Vladimir Lenin. Weghalen die handel!, zouden we hier zeggen. Want Lenin was nou niet altijd een lieverdje. Een Duitse journalist zei: "Dat zou hetzelfde zijn als wij standbeelden van Adolf Hitler gewoon zouden laten staan." Tja, in Minsk halen ze het liever niet weg. Want dat vindt Ome Rusland vast niet leuk en ze zeggen dat ze de geschiedenis niet willen vergeten.

Band met Rusland

,,Door alle politieke fights tussen Oost en West, is Wit-Rusland altijd een beetje vergeten", zegt Andrei Molchan, minister van Sport en Toerisme. ,,We hebben nauwe banden met Rusland. Daar maken we geen geheim van hoor. Dat is gewoon onze belangrijkste partner. Maar we staan ook open voor de EU. Je snapt wel dat dat soms overleven voor ons is."

Ooit de Olympische Spelen in Minsk?

George Katulin, de CEO van MEGOC - dat de Europese Spelen organiseert - kan zich daarin vinden. Hij ziet dit evenement juist als een kans om het land open te stellen voor de rest van de wereld. ,,Vier jaar geleden was hier alleen een groot veld", zegt Katulin over de plek aan de rand van Minsk waar deze week veel sporten worden beoefend. ,,Er was niks. En kijk om je heen. Mooie stadions, goede restaurants en veel winkels. We verwachten zo'n 30.000 toeschouwers uit het buitenland. Dus we willen onze stad promoten. Of de Europese Spelen de opmaat is naar het organiseren van de Olympische Spelen? Dat lukt denk ik sámen met een ander land."

Finale Europa League

Katulin: ,,Het stadion waar de openingsceremonie was, is helemaal vernieuwd. Daar speelt ons nationale voetbalteam ook, maar over 3 jaar komt er een heel nieuw stadion speciaal voor voetbal. Ons doel is dan ook om daar dan spoedig de finale van de Europa League een keer te organiseren."

Goedkoop Wodka

Minsk heeft grote plannen, maar is eigenlijk een beetje een onbekende stad. Niet zoals Praag, Krakau of Boedapest een populaire trekpleister voor vriendengroepen om even een weekendje te gaan feesten. Maar waarom eigenlijk niet? Het is cheap. De regering heeft ooit besloten dat Wodka overal dezelfde prijs moet hebben als in een supermarkt. "Want als iemand Wodka wil, moet die dat kunnen drinken." Dit doen ze om te voorkomen dat mensen thuis helemaal crazy gaan." Zo is een flesje Wodka 1,50 euro en een flesje water 2,50. Lol. Ga je uit eten, krijg je bijna er bijna standaard een shotje Wodka bij.

(voorbeeldje met hotelprijzen)

Russen komen gokken

Veel locals zeggen dat de casino's een bijzondere ervaring zijn. Wij zijn er niet geweest, maar het schijnt totaal anders te zijn dan hier in Nederland. Veel Russen schijnen ook over te komen om te gokken en de volgende dag vliegen ze weer terug. Bijzonder!

Stadions

Wat we bij de eerste editie van de Europese Spelen in Baku zagen, was dat alles ineens uit de grond werd gestampt. Het land Azerbeidzjan smeet met geld om de nieuwste stadions te bouwen, speciaal voor de European Games. Dat is in Minsk heel anders. Wit-Rusland heeft veel minder budget voor deze European Games, maar dat is niet erg. Bijna alles is er al. Veel arena's kunnen dus gebruikt worden voor deze Spelen en een beachsoccerstadionnetje is zo opgebouwd en afgebroken.

We gaan zien of deze Europese Spelen een succes worden. Feit is wel dat Minsk zeker een aantrekkelijke stad is om een keer een bezoek aan te brengen.