Frankrijk al uitgeschakeld? Duitsland wint bijna altijd van gastland
i

ProShots

Frankrijk al uitgeschakeld? Duitsland wint bijna altijd van gastland

admin • 14:00, 07-07-2016 / Laatste Update: 06:51, 15-01-2024

Als de EK-geschiedenis zich herhaalt, kan Frankrijk het vanavond schudden in de halve finale tegen Duitsland. 'Die Mannschaft' kwam op de eindronde van een groot toernooi tot dusver 11 keer uit tegen het gastland en trok maar liefst 9 keer aan het langste eind. Slechts 2 keer ging het fout, in een periode toen de dieren nog spraken. Op het WK '58 moest Duitsland in de halve finale met 1-3 buigen voor Zweden. Op het WK '66 gingen de Duitsers in de finale met 2-4 onderuit tegen Engeland, mede door

Na het debacle in 1966 werd Duitsland tijdens de eindronde van een EK of WK nog 9 keer geconfronteerd met het gastland. De 'Mannschaft' won vanaf toen altijd(!), een onwaarschijnlijke statistiek. Opmerkelijk daarbij is dat Duitsland 6 keer in de halve finale van een groot toernooi voorbij het gastland moest. Een sterke tegenstander, een dolgedraaide thuisaanhang, een 2-0 achterstand, niets dat de Duitsers uit hun lood sloeg. Van de 1-2 tegen de Rode Duivels op het EK '72 tot de verpletterende 1-7 tegen de 'Seleçao' op het WK 2014: ziehier de indrukwekkende reeks van 'die Mannschaft'.


EK 1972: Halve finale tegen België, 1-2

In een volgelopen Bosuilstadion leidde Gerd Müller met twee goals de weg naar de finale. Het tegendoelpunt van Lon Polleunis kwam te laat. In de finale zette Duitsland de Sovjet-Unie met 3-0 simpel opzij.

EK 1976: Halve finale tegen Joegoslavië, 2-4 na verlengingen

Duitsland kwam tegen het gastland 2-0 achter, maar opnieuw was het een Müller die matchwinnaar wordt. Dieter Müller zette met drie treffers de scheve situatie recht. De finale tegen Tsjechoslovakije ging echter verloren in de penaltyreeks: Uli Hoeness mistte, Antonin Panenka schoot zichzelf de geschiedenisboeken in.

WK 1982: Tussenronde tegen Spanje, 1-2

Duitsland klopte de Spaanse Armada na goals van Fischer en Littbarski. In een spectaculaire halve finale (3-3) was het in de strafschoppenreeks te sterk voor Frankrijk. In de finale moest 'die Mannschaft' met 3-1 buigen voor Italië.

WK 1986: Kwartfinale tegen Mexico, 0-0 (strafschoppen 1-4)

Ondanks rood voor Berthold sleepte Duitsland zich naar verlengingen tegen Mexico, dat de steun genoot van een doldwaze aanhang. Het kwam tot strafschoppen waarin doelman Toni Schumacher zich ontpopte tot de held. Hij stopt 2 Mexicaanse penalty's. Wéér leidde het Duitse pad tot de finale, maar daarin was het Argentinië van een weergaloze Diego Maradona met 3-2 te sterk.

EK 1992: Halve finale tegen Zweden, 2-3

2 doelpunten van Karl-Heinz Riedle loodsten Duitsland voorbij het gastland, maar in de finale ging het mis. De Deense 'toeristen', die in extremis de plaats innamen van Joegoslavië, klopten Duitsland met 2-0.

EK 1996: Halve finale tegen Engeland, 1-1 (strafschoppen 5-6)

1-1 stond het op Wembley na 120 minuten. Strafschoppen moesten beslissen wie naar de finale mag. Beide landen bleven foutloos in de reguliere penaltyreeks. Met de misser van Gareth Southgate voor Engeland was de finale voor Duitsland een feit. In de eindstrijd tegen Tsjechië was Oliver Bierhoff met zijn 'golden goal' de held.

WK 2002: Halve finale tegen Zuid-Korea, 0-1

Duitsland moet voorbij WK-sensatie Zuid-Korea, dat het onder de hoede van Guus Hiddink tot de halve finale schopte. Michael Ballack tekende voor de winnende treffer, maar miste de finale wegens een schorsing. In de eindstrijd was Brazilië met 2-0 te sterk.

EK 2008: Groepsfase tegen Oostenrijk, 0-1

Weer was het Ballack die zich als matchwinnaar ontpopte met een magistrale vrije trap. Duitsland bereikte de finale, waarin het met het kleinste verschil verloor van Spanje.

WK 2014: Halve finale tegen Brazilië, 1-7

Een wedstrijd die de geschiedenisboeken in is gegaan. Gastland Brazilië werd in een onwaarschijnlijke eerste helft weggeveegd door een ontketende 'Mannschaft'. Halfweg stond het 0-5, eindstand: 1-7. David Luiz barste voor de tv-camera's in tranen uit. Vijf dagen later werd Duitsland in Maracana wereldkampioen. Götze trapte tegen Argentinië in de 2e helft van de verlenging de winnende goal tegen de touwen.

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="germany" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]