Bijl prijst TeamNL: 'Met 20 medailles hebben we het fantastisch gedaan'
i

ANP

Bijl prijst TeamNL: 'Met 20 medailles hebben we het fantastisch gedaan'

Martijn Baars • 10:00, 25-02-2018 / Laatste Update: 20:51, 12-12-2023

Chef de mission Jeroen Bijl heeft TeamNL op de slotdag van Pyeongchang 2018 de hemel in geprezen. "Met 20 medailles hebben we het fantastisch gedaan. We hebben verwachte en onverwachte medailles behaald, maar ook verwachte medailles niet gepakt. Maar met een doelstelling van 15 medailles zijn we fors boven onze verwachtingen geëindigd."

De afzwaaiende Bijl noemde zichzelf zondag in het Holland Heineken House een 'blij' mens. "Ik heb echt genoten van deze Spelen. We hebben prachtige sport gezien. De Zuid-Koreaanse organisatie was bovendien heel goed. We hebben hier optimaal kunnen werken. Neem bijvoorbeeld het norovirus. Dat was echt even een zorg aan het begin van de Spelen. Dat leek hier op te steken, maar dat is door het organisatiecomité goed aangepakt. Complimenten daarvoor."

Grootste olympiërs

Bijl sprak ook van 'historische' Spelen. Hij doelde daarmee op de medailleoogst van Ireen Wüst (in totaal 11 olympische plakken) en Sven Kramer (9). "Dat zijn nu onze 2 grootste olympiërs aller tijden en die zitten wel mooi allebei in dit TeamNL. Dat maakt deze Spelen uniek. Zij zullen niet snel meer worden ingehaald."

Zaak-Anema

Bijl benoemde ook nog 2 dingen waar 'veel over te doen' is geweest: de zaak-Anema, die in de eerste week naar buiten kwam, en die veel commotie veroorzaakte. Na 3 spannende dagen sprak het IOC het verlossende woord en keerde de rust terug rond TeamNL: het NOC*NSF had juist gehandeld in de affaire, waarbij schaatstrainer Anema een (verzwegen) berisping had gekregen voor een poging tot 'matchfixing'.

Honden

Ook een oproep van schaatser Jan Blokhuijsen om honden beter te behandelen in Zuid-Korea zorgde voor de nodige ophef. "We weten dat we bij de Spelen onder een vergrootglas liggen. Beide zaken hebben de ploeg niet geraakt, denk ik, en zeker de prestaties niet aangetast."