Canadees Guay overrompelt Noorse favorieten en pakt wereldtitel
i

AFP

Canadees Guay overrompelt Noorse favorieten en pakt wereldtitel

admin • 15:35, 08-02-2017 / Laatste Update: 16:32, 12-12-2023

De Canadees Erik Guay is woensdag verrassend wereldkampioen geworden op de super-G. Bij de WK in Sankt Moritz rekende de 35-jarige alpineskiër af met de Noorse topfavorieten Kjetil Jansrud en Aleksander Aamodt Kilde. Guay neemt de titel over van de Oostenrijker Hannes Reichelt, die niet verder kwam dan de 10de plaats.

Topfavoriet Jansrud 2de

Guay, die met de 3de plaats bij de wereldbekerwedstrijden in het Italiaanse Val Gardena dit seizoen zijn beste tijd neerzette, kwam op de snelle Zwitserse piste in 1.25,38 minuten naar beneden. Daarmee verwees hij Jansrud naar de 2de plek, die 45 honderdsten moest toegeven. De Noor heerst deze winter op de snelheidsnummers en had in Sankt Moritz ook de beste kansen op de wereldtitel. Zo won de olympisch kampioen de wereldbekerwedstrijden in Val d'Isère, Val Gardena en Santa Caterina.

Griep

Volgens Jansrud speelde een griepje hem parten. "Ik ben verkouden en heb de afgelopen dagen veel moeten hoesten. Ik heb de beste race neergezet die in mijn vermogen lag en daarom ben ik blij dat ik in ieder geval op het podium sta." De Noor noemde de onverwachte prestatie van Guay "heel indrukwekkend."

Canadees podium

Lange tijd leek het erop dat het podium met Jansrud en Aamodt Kilde grotendeels Noors zou zijn, maar de Canadees Manuel Osborne-Paradis bleek de grootste verrassing van de dag. Hij zette met 1.25,89 minuten de 3de tijd neer, waardoor Aamodt Kilde net buiten het podium viel.

Guay schreef in 2010 het eindklassement van de wereldbeker op de super-G op zijn naam. Een jaar later werd hij wereldkampioen op de afdaling.