Door foute tijdregistratie gaat klassement 3 dagen later nog volledig op de schop
i

AP

Door foute tijdregistratie gaat klassement 3 dagen later nog volledig op de schop

admin • 14:33, 26-02-2019 / Laatste Update: 10:59, 05-01-2024

Het komt wel eens voor dat de tijdregistratie bij een groot sportevenement hapert. Dan duurt het hooguit enkele minuten eer de tijden weer zijn aangepast. Zo niet na de World Cup skiën in Crans Montana, waar historisch geblunder met de tijd op zaterdag leidde tot een volledig nieuw podium 3 dagen later.

Zwitserland, het land van de tijd, van de peperdure horloges en koekoeksklokken, heeft al dagenlang het schaamrood op de kaken. Niet in het minst 1 van de hoofdsponsors van de mondiale ski-organisatie FIS, Swiss Timing.

Klassement op z'n kop

Na 3 dagen werd dinsdag pas besloten het klassement na de World Cup afdaling voor vrouwen in Crans-Montana op z'n kop te zetten. Oorzaak: de haperende tijdregistratie. Joana Haehlen en Lara Gut-Behrami, zaterdagmiddag nog keurig gehuldigd voor hun tweede en derde plaats, kukelden vandaag plotseling van het podium.

Gut duikelde zelfs naar positie 6. En Nicole Schmidhofer, leidster in het algemeen wereldbekerklassement op de afdaling, en Corinne Suter staan na vandaag ineens óp het podium. Olympisch kampioene Sofia Goggia was en bleef eerste.

Problemen

Wat was er gebeurd?  De problemen ontstonden al tijdens de race. Om nog onverklaarbare redenen kregen vier Zwitserse skiesters op de finish geen tijd. Met de tv-beelden als basis kregen Haehlen, Gut-Behrami, Priska Nufer en Jasmine Flury handgeklokte tijden. Alleen dat zorgde al voor een wachttijd van een uur. Na een herberekening finishte Gut-Behrami plots al niet als vierde, maar als derde. De voorbije dagen vertrouwde FIS echter ook  die berekening niet, waarna een hercalculatie plaatsvond. Gevolg: de vier Zwitsers kregen 0.13 tel op hun tijd, waarna dinsdag alsnog de juiste top 6-klassering tot stand kwam.

FIS en Swiss Timing ging diep door het stof. ,,We willen onze excuses aanbieden aan alle skiesters, alle teams, de media en de fans na dit ongelukkige incident.”