Nóg meer slecht nieuws voor amateurvoetballers: ‘Dit heeft grote gevolgen’

14 april 2021

ANP

Het is dit seizoen niet bepaald genieten voor de amateurvoetballers. Heel eventjes werd er gevoetbald, in september en begin oktober, maar inmiddels zitten veel regiovedette's alweer een lange tijd thuis. Oké, trainen mag sinds kort weer, alleen wordt iedereen daar zo gelukkig van? Het stappenplan, dat dinsdag werd gepresenteerd door het kabinet, betekende wéér slecht nieuws.


De Regiocup, die door de KNVB in het leven werd geroepen als vervanger voor de competities die niet uit konden worden gespeeld, gaat waarschijnlijk niet door. Voor jeugdteams zou de Regiocup zaterdag 24 april beginnen, de senioren volgden dan uiterlijk halverwege mei.

Nog geen definitieve 'nee'
'Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup', schrijft de KNVB. 'De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de Regiocup komt te vervallen.'

Het 'openingsplan' zorgt ervoor dat volwassenen vanaf 27 jaar pas vanaf 11 mei weer in teamverband mogen trainen. Wedstrijden zouden pas vanaf 7 juli weer gespeeld mogen worden, als de situatie het al toelaat. Dat is te laat volgens de KNVB.

Reactie amateurbaas
De KNVB is nu in gesprek met de Rijksoverheid om te kijken of het niet mogelijk is om volwassenen vanaf 27 jaar toch eerder te laten trainen in teamverband. "Terrassen en detailhandel gaan in elk geval met de eerste versoepelingen mee, de sport moet dan nog 2 weken wachten. Terwijl sporten juist bijdraagt aan de gezondheid en weerstand", zegt Jan Dirk van der Zee, baas van het amateurvoetbal, over de plannen van het kabinet.

"Bovendien vinden besmettingen niet of nauwelijks in de buitenlucht plaats, wat nog meer pleit voor de buitensport en het voetbal. Toch mogen honderdduizenden amateurvoetballers al een halfjaar (!) geen partijtje spelen. Het verenigingsleven staat stil, de helft van alle kinderen is minder gaan bewegen en volwassen zijn kilo’s aangekomen, een duidelijk signaal dat ze minder gezond zijn gaan leven."