Nummer 34! Ajax bekroont droomseizoen met kampioenschap in Doetinchem

admin • 23:23, 15-05-2019 / Laatste Update: 15:35, 12-12-2023

Het hing al 3 dagen in de lucht, maar nu is het officieel: voor het eerst sinds 2014 is Ajax weer eens kampioen van Nederland geworden. In een wedstrijd waarin niets meer te verliezen was, waren goals van Lasse Schone, Nico Tagliafico en Dusan Tadic het toetje van een onvergetelijk seizoen voor de Amsterdammers: 1-4.

Onder een heerlijk ondergaand zonnetje begonnen de Amsterdammers, die in hun nieuwe grachtengroene uittenues speelden, op hun gemak aan de wedstrijd. Ook op minder dan 80% van de normale inzet kon De Graafschap namelijk makkelijk onder de duim gehouden worden.

Voorsprong

Het duurde 37 minuten voordat Lasse Schøne het de hoogste tijd vond om een vrije trap binnen te mikken. De bal lag op zo'n 20 meter van de goal en de Deen krulde de bal heerlijk binnen.

Nieuwe voorsprong

Het was geen seintje voor een walkover, want een paar minuten later was de 1-1 al gelijkgetrokken. El Jebli kreeg een heerlijk steekballetje van Bahoui en rondde namens De Graafschap keurig af. Nog voor rust stelde Ajax weer orde op zaken. Tagliafico was het eindstation van een mooie Amsterdamse aanval: 1-2.

De Jong en Tadic

Na rust duurde het even voordat Ajax de 118e van het seizoen maakte. Frenkie de Jong, bezig aan zijn laatste wedstrijd voor Ajax, werd na een rush vanuit het middenveld neergehaald in het strafschopgebied. Dusan Tadic faalde niet vanaf de stip: 1-3. 3 minuten voor tijd schoot diezelfde Tadic ook zijn 28e binnen. Het bleek de laatste goal van het seizoen, want al snel barste het kampioensfeest los.

Records en prestaties

Het is 14 jaar geleden dat een club de dubbel in Nederland pakt. In 2005 flikte PSV dat, voor Ajax is dat al sinds 2002 niet meer gebeurd. De bekerwinst draagt ook bij aan het enorme aantal winstpartijen. Ajax is de 1e club in de Nederlandse geschiedenis die 43 profwedstrijden in 1 seizoen wint. Het is ook pas de 2e keer ooit dat een club zoveel wedstrijden speelde als Ajax dit seizoen: 58, een aantal dat internationaal gezien al absurd is.

Huntelaar

Voor Huntelaar was het een extra speciale avond. De 35-jarige won zijn 1e titel tegen de club waar het voor hem allemaal begon. Van 1994 tot 2000 speelde Huntelaar in de jeugd van de Graafschap en later keerde hij er als huurling terug.