UEFA-baas over besluit regenboogkleur: ‘Willen niet gebruikt worden voor populisme’

23 juni 2021

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA staat volop achter het verbod van zijn bond om de Allianz Arena in München in de regenboogkleuren te verlichten tijdens het duel Duitsland - Hongarije van woensdagavond. Volgens de Sloveense voorzitter is dat een politieke boodschap tegen een Hongaarse wet.


"De UEFA kan geen werktuig zijn van iedere politicus die ons belt en zegt dat wij dit of dat moeten doen tegen deze of die politicus", zei hij tegen Die Welt. De UEFA wees dinsdaghet verzoek van Dieter Reiter, de burgemeester van München, af om het stadion woensdagavond de regenboogkleuren te geven.

Protest tegen Hongaarse wet
Reiter wilde dat doen als protest tegen een wet in Hongarije die informatie aan jonge mensen over homo- en transseksualiteit verbiedt. "We willen niet gebruikt worden voor populistische acties", zei Ceferin tegen de Duitse krant, enkele uren voor de EK-wedstrijd in München.

"Sorry, maar dat gaat niet. Dat is ook niet in overeenstemming met onze statuten." De UEFA had eerder op de dag laten weten dat de regenboogkleuren voor de bond 'geen politiek symbool zijn, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving'.

Vlaggen
De Duitse voetbalbond (DFB) steunt het idee om 10.000 regenboogvlaggetjes in het stadion in München uit te delen. De UEFA ook. "Dat steun ik. Dat is een beslissing van een sportorganisatie, niet de politiek. Zo hoort het te zijn."