EK-record in zicht door fataal eigen doelpunt Jan Vertonghen tegen Frankrijk
Jan Vertonghen. © Getty Images

EK-record in zicht door fataal eigen doelpunt Jan Vertonghen tegen Frankrijk

20:15, 01-07-2024 / Laatste Update: 20:21, 01-07-2024

De vervelende eigen goal van Jan Vertonghen was alweer de negende eigen goal van dit EK. Dat klinkt als heel veel, maar toch moeten er nog een paar eigen goals vallen om het record te verbreken. Dat staat op naam van het vorige EK.

Frankrijk en België stelden zwaar teleur in hun duel in de achtste finales, maar vlak voor tijd viel toch de beslissing. Jan Vertonghen kreeg de bal ongelukkig tegen zich aan en daarmee kunnen de Belgen hun spullen pakken na het negende eigen doelpunt van het toernooi.

Gelukkig Frankrijk stuurt België dankzij pechvogel Jan Vertonghen naar huis op EK

1 juli 2024, 19:50

Frankrijk heeft op een hele gelukkige wijze België uitgeschakeld op het EK voetbal. Beide landen stelden lange tijd teleur en uiteindelijk was er een eigen doelpunt nodig om de beslissing te brengen. Jan Vertonghen was de pechvogel in de slotfase, want via zijn been vloog een voorzet van Randal Kolo Muani in het Belgische doel: 1-0.

Recordaantal eigen goals op een EK

Het was het tweede eigen doelpunt van de knock-outfase nadat Robin Le Normand namens Spanje de bal ook al in eigen doel werkte. In de groepsfase vielen er al zeven. Antonio Rüdiger was de eerste maker van een eigen goal. Daarna duurde het drie dagen voor een nieuwe pechvogel. Oud-Ajacied en Oostenrijker Maximilian Wöber kopte ook in eigen doel, hij deed dat tegen Frankrijk.

Robin Hranac (Tsjechië) en Klaus Gjasula (Albanië) zorgden voor nog knulligere eigen doelpunten. Tegen Spanje werkte de Italiaan Calafiori de bal net zo ongelukkig achter zijn doelman Gianluigi Donnarumma. Maar de bizarre eigen goal bij Turkije, na een foute terugspeelbal, sloeg alles. Die van Donyell Malen was dan weer onfortuinlijk. Hij probeerde een voorzet te onderscheppen, maar tackelde de bal voorbij de kansloze Bart Verbruggen. Daarmee kwam de teller op zeven stuks.

EK-record eigen doelpunten

Het record van elf komt steeds sneller in zicht door de eigen goal van Vertonghen. Tijdens het EK van 2021, dat vanwege de coronapandemie met een jaar werd uitgesteld, vielen er maar liefst elf eigen doelpunten.

Op dat toernooi, dat door heel Europa werd gehouden, scoorden de volgende spelers een eigen goal:

Merih Demiral (Turkije), tegen Italië
Wojciech Szczęsny (Polen), tegen Slowakije
Mats Hummers (Duitsland), tegen Frankrijk
Rúben Dias (Portugal), tegen Duitsland
Raphaël Guerreiro (Portugal), tegen Duitsland
Lukas Hradecky (Finland), tegen België
Martin Dúbravka (Slowakije), tegen Spanje
Juraj Kucka (Slowakije), tegen Spanje
Pedri (Spanje), tegen Kroatië
Denis Zakaria (Zwitserland), tegen Spanje
Simon Kjaer (Denemarken), tegen Engeland

Feitjes over eigen doelpunten

Het EK heeft nog flink wat wedstrijden te gaan, dus het record kan nog worden aangevallen. De eerste eigen goal ooit op een EK werd gemaakt tegen Nederland, namens Anton Ondruš van Tsjechoslowakije. De verste eigen goal was van Pedri op het EK van 2021. Hij schoot van 44 meter de bal tegen zijn eigen net. Frankrijk had het vaakst geluk: zij kregen vier treffers cadeau.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.