Dit is wat we tot nu toe weten van de vermissing van voetballer Emiliano Sala
i

AFP

Dit is wat we tot nu toe weten van de vermissing van voetballer Emiliano Sala

Martijn Baars • 13:00, 23-01-2019 / Laatste Update: 22:19, 07-01-2024

Emiliano Sala begon op 19 januari 2019, om 20.00 uur precies, officieel aan een nieuw hoofdstuk in zijn voetbalboek. De 28-jarige Argentijnse spits verliet FC Nantes, een kleurloze club in de Ligue 1, voor Cardiff City in de Premier League. Een dikke 48 uur later verdween Sala van de radar. Dit is wat we tot nu toe weten van zijn vermissing.

#CardiffCity is delighted to announce the Club-record signing of @EmilianoSala1, subject to international clearance.

👉 https://t.co/goA1v3wtWi@eToro #CityAsOne 🔵⚽️🔵⚽️ pic.twitter.com/Uyv670nVBV

— Cardiff City FC (@CardiffCityFC) January 19, 2019

Afscheid van Nantes

Na de officiële presentatie vloog Sala weer terug naar Nantes. Daar nam hij afscheid van zijn ploeggenoten en de club, waar hij al sinds het seizoen 2015/2016 voor speelde. Hij scoorde in totaal 48 goals in alle competities in Frankrijk en verdiende zodoende de kans om in de mooiste competitie van Europa te spelen. Met een bedrag van naar verluidt 20 miljoen euro, werd Sala ook meteen de duurste aankoop uit de historie van Cardiff City. Hij moest The Bluebirds van degradatie redden.

 

 

‪La ultima ❤️ ciao @FCNantes 👋🏻💛💚‬

Een bericht gedeeld door Emiliano Sala (@emilianosala9) op

Sala werd maandagavond 20 januari op het vliegveld afgezet door een ploeggenoot van Nantes. Hij zou die avond de korte vlucht van Nantes naar Cardiff maken, om dan dinsdag zijn eerste training met zijn nieuwe ploeggenoten te ondergaan. Op het vliegveld (of al in het vliegtuig), om 20.04 uur tweette hij nog met een Spaanstalige journalist, die een interview met hem had gemaakt.

Muchas gracias @askomartin

— Emiliano Sala (@EmilianoSala1) January 21, 2019

2 passagiers

Iets voor middernacht Engelse tijd begon de zoektocht en reddingsoperatie van een plotseling verdwenen vliegtuigje. Het politiekorps van Guernsey, dat is één van de Engelse eilanden in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk, begon om 00.31 uur Nederlandse tijd te tweeten over de actie. Het bleek al meteen te gaan om het vliegtuigje waar Sala in zat, samen met piloot David Ibbotson. Zij waren de enige 2 passagiers.

Bevestiging van Cardiff City

Cardiff City bevestigde dinsdagochtend dat hun kersverse aanwinst inderdaad vermist werd en nooit in Cardiff is aangekomen. "We bidden nog steeds voor een goede afloop", zei de eigenaar van de club in een statement.

Zoektocht levert niets op

De hele dinsdag werd er met man en macht gezocht naar het vermiste vliegtuigje. Was het gecrasht? Had het ergens een noodlanding gemaakt? De hulpdiensten gingen van alle scenario's uit. In de eerste uren van de zoektocht, was het zoeken praktisch onmogelijk. Golven waren tot wel 2 meter hoog, het regende hard en het zicht was minimaal. Bij zonsopkomst was de situatie beter, maar werd er tot en met zonsondergang niets gevonden.

Overlevingskans klein

Toen het dinsdagavond donker werd, staakten de hulpdiensten de zoektocht. De kans dat de inzittenden van het vliegtuigje levend teruggevonden zouden worden, was volgens de politie in Guernsey zeer klein.

2/2

We have found no signs of those on board. If they did land on the water, the chances of survival are at this stage, unfortunately, slim.

Two planes and a lifeboat are still searching.

A decision about an overnight search will be taken shortly

— Guernsey Police (@GuernseyPolice) January 22, 2019

Angstige laatste woorden

Toch werd de zoektocht woensdagochtend weer hervat, maar werd de vrees dat het ergst denkbare scenario waarheid was geworden steeds reëler. In het vliegtuig verstuurde Sala een voicebericht naar vrienden, waarschijnlijk in een groepsapp. Daarin vertelt hij dat hij zin heeft in zijn nieuwe avontuur, maar vreest hij ook voor zijn veiligheid in de lucht. "Het vliegtuig lijkt uit elkaar te vallen. Als jullie over 1,5 uur niks van mij horen, dan weet ik niet of ze mij gaan zoeken of vinden. Oh papa, ik ben zo bang", waren de laatste woorden van Sala.

Eerbetoon

In het centrum van Nantes eerden supporters van de voetbalclub Sala dinsdagavond al met bloemen, sjaals en liedjes. Ook bij het stadion van Cardiff City zijn de eerste bloemen al neergelegd.

Wachten op de bevestiging...

Alles bij elkaar is het eigenlijk wachten op de bevestiging dat het vliegtuigje is neergestort en dat daarbij zowel Sala als de piloot om het leven zijn gekomen. Donderdagochtend zal de politie meer duidelijkheid geven over de situatie en of er überhaupt nog doorgezocht gaat worden.

Zoektocht gaat door

Ondanks dat de hoop is opgegeven dat Sala en de piloot nog levend worden teruggevonden, zocht de politie ook donderdag 'gewoon' door. Ze lopen de kusten af in de hoop aangespoelde spullen te vinden die weer kunnen leiden tot de plek waar het vliegtuigje is neergestort.

Familie zoekt zelf verder

Na donderdag werd de zoektocht gestaakt. Doordat er 0 signalen waren waar het vliegtuigje of de inzittenden zich bevonden, werd het zoeken gestaakt. De kans op overleving was inmiddels tot 0 gegaan. Toch gaven familie en vrienden de hoop niet op. Geen nieuws is in hun ogen namelijk nog altijd goed nieuws. Zij zamelden geld in om zelf verder te zoeken, maar ook dat leverde niets op.

Kussens gevonden, zoektocht hervat

Woensdagmiddag 30 januari werden er op een Frans strand 2 stoelkussens gevonden die volgens de autoriteiten 'zeer waarschijnlijk' uit het vliegtuig waar Sala in zat kwamen. In het weekend wordt er een nieuwe zoektocht gestart in de omgeving van de gevonden kussens.

Vliegtuig gevonden

Op zondag 4 februari komt naar buiten dat het onderzoeksteam het neergestorte vliegtuig heeft gevonden op de zeebodem.

Lichaam gevonden in vliegtuigwrak

Een dag na de vondst van het vliegtuig meldt het onderzoeksteam dat er een lichaam is gevonden in het vliegtuig. Het is niet duidelijk of dit het lichaam Emiliano Sala is of van piloot David Ibbotson.

Gevonden lichaam uit vliegtuigwrak gehaald

Het lichaam dat is gevonden in het vliegtuigwrak is uit het water gehaald. Het is nog niet duidelijk of het het lichaam is van Sala of Ibbotson.