Status eredivisie daalt na drama van Oranje

Status eredivisie daalt na drama van Oranje

admin • 09:56, 16-10-2015 / Laatste Update: 11:55, 13-12-2023

De Nederlandse eredivisie gaat nog een klap krijgen van de wanprestaties van het Nederlands elftal. Na de enorme Oranje-ellende begint dit weekeinde de eredivisie weer, met mooie duels tussen Heracles en Ajax en ook Heerenveen en Feyenoord. Maar op wat langere termijn zou de competitie wel eens last kunnen krijgen van de afwezigheid van Oranje op een groot toernooi.

Droomtransfers

Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi kregen in de zomer van 2014 hun droomtransfer naar respectievelijk Lazio Roma en FC Porto. Feyenoord ontving miljoenen voor de twee verdedigers en kon op die manier investeren in nieuwe spelers.

In de kijker spelen

Jan Smit, de uitgesproken voorzitter van Heracles, dacht deze week terug aan de twee Feyenoorders. "Zij speelden zich op het WK in Brazilië in de kijker. Stel dat ze geen groot toernooi hadden gehad. Dan kun je je afvragen of die transfers wel tot stand waren gekomen."

Belgische route

In België kenden ze jarenlang de andere kant. De Rode Duivels ontbraken op grote toernooien, de WK's van 2006 en 2010 en EK's van 2004, '08 en '12. "En dat had zeker effect op de nationale competitie", stelt oud-trainer Ariël Jacobs, tegenwoordig analyticus. "Het zelfvertrouwen verdween en het negativisme heerste. Spelers bleven niet meer in België, maar trokken eerder over de grens. De clubs konden het met eigen jeugd niet bolwerken en haalden zesderangs spelers uit het buitenland.''

Lees ook: FC Barcelona voert serieuze gesprekken met Van Persie

Lees ook: ‘Santos wil 55 miljoen euro en half jaar schorsing voor Neymar’

Lees ook: Wesley en Yolanthe ouders geworden van zoontje