'Vitesse sluit deal met investeerder, maar toekomst is desondanks onzeker'
Vitesse-supporters © ProShots

'Vitesse sluit deal met investeerder, maar toekomst is desondanks onzeker'

16:18, 17-06-2024 / Laatste Update: 16:22, 17-06-2024

Vitesse lijkt de eigen toekomst toch veilig te gaan stellen. Volgens Omroep Gelderland heeft de club een akkoord bereikt met een Nederlands bedrijf om de club over te nemen. De regionale omroep meldt dat het bedrijf 'waarschijnlijk' uit de provinicie Gelderland komt, maar een naam is nog niet bekend.

De investeerder zou bereid zijn om een groot gedeelte van de schulden van de Arnhemse club over te nemen. Een buitenlandse investeerder heeft zich ook gemeld, maar Vitesse zou de voorkeur geven aan een Nederlandse overname. De Arnhemse ploeg wil geen zaken meer doen met investeerders over de grens. Eerder was de club in handen van Russische investeerders, waardoor Vitesse in de financiële problemen kwam. De club heeft zich onlangs pas ontdaan van de Russische investeerders uit het verleden.

Deadline

Maandag 17 juni is de deadline voor het reddingsplan van Vitesse. De KNVB wil dan een sluitende begroting zien, waarmee de club de schulden gaat afbetalen. Komt die begroting er niet, dan bestaat de mogelijkheid dat Vitesse de proflicentie kwijt raakt. Die consequentie lijkt met de nieuwe investeerder niet meer aan de orde. De geldschieter is bereid om enkele miljoenen van de schulden over te nemen. Dat lijkt genoeg te zijn om de proflicentie te behouden.

Coley Parry

De Amerikaan Coley Parry was in eerste instantie de nieuwe eigenaar van Vitesse. Zijn investering werd echter afgewezen door de KNVB. De geldschieter is met veertien miljoen euro inmiddels wel een van de grootste schuldeisers van de Arnhemse club. Vitesse wil Parry terug gaan betalen door middel een WHOA-procedure. Dat zou betekenen dat de Amerikaan dertig procent van zijn geïnvesteerde geld terug krijgt.

Vitesse en Parry waren gesprek over een oplossing en het lijkt erop dat die er inmiddels ook is. De nieuwe investeerder wilde namelijk dat de club en de Amerikaan tot een overeenkomst zouden komen voordat er een deal gesloten werd over een overname.

Vitesse is een pressurecooker

De club gaat maandag een sluitende begroting sturen naar de licentiecommissie van de KNVB. Die moet daar vervolgens een besluit over nemen. Als de begroting wordt goedgekeurd dan is de onzekerheid in Arnhem eindelijk ten einde en kan de club blijven bestaan.