Bondscoach van Zweden blijkt groot fan van Nederlands elftal

1 juli 2019

REUTERS

Voor bondscoach Peter Gerhardsson is Nederland - Zweden een heerlijke wedstrijd. In de halve finale van het WK moet hij tegen het land waar hij op voetbalgebied veel liefde voor heeft.


Gerhardsson vertelde op de persconferentie in het stadion van Olympique Lyon dat hij al sinds het WK van 1974 fan is van het Nederlandse voetbal. ,,Ik kan urenlang praten over Holland. Als jongen van 14, 15 jaar zag ik de WK-finale tussen Nederland en Duitsland, dat was een van de mooiste ervaringen uit mijn leven op voetbalgebied", zei de bondscoach van Zweden.

Opgeleid in Rotterdam
Een deel van zijn trainersopleiding genoot hij in Rotterdam. "Toen ik voor de studie lichamelijke opvoeding moest kiezen waar ik dat zou doen, kon ik uit drie plekken kiezen. Ik ben een week in Rotterdam geweest om daar rond te kijken. Gunder Bengtsson was toen de trainer van Feyenoord. Ik ben geïnspireerd door de oefeningen die ik daar op het trainingsveld zag. Ik kon niet anders dan voor Rotterdam kiezen. Het wordt heel interessant om te zien of we woensdag een van mijn favoriete landen op voetbalgebied kunnen verslaan.”
Verloren op EK
Op het laatste EK verloor Zweden in de kwartfinales met 2-0 van Oranje, dat vervolgens ook kampioen werd. Gerhardsson begon vlak daarna als bondscoach. "Ik volg het Nederlandse voetbal al jaren. De manier van voetballen ligt heel dicht bij de manier waarop ik wil spelen. Het wordt voor mij dan ook geweldig interessant om tegen dit Oranje te spelen.”