20-jarige Sam Oomen gaat debuut maken in Luik-Bastenaken-Luik
i

SCreenshot sporza

20-jarige Sam Oomen gaat debuut maken in Luik-Bastenaken-Luik

admin • 21:41, 22-04-2016 / Laatste Update: 13:58, 07-01-2024

Sam Oomen (20) krijgt zondag de grootste uitdaging in zijn nog jonge loopbaan voor zijn kiezen. De Tilburger debuteert in Luik-Bastenaken-Luik, zijn eerste grote wedstrijd in een van de belangrijkste wielerklassiekers. Oomen kent een geweldig debuutjaar.

Het ging rap de afgelopen maanden bij Oomen. Hij werd direct derde in het Critérium International. Sta je dan. Zo naast Pinot op het podium. “En dan maar rustig blijven hé. Komen jullie op bezoek, je leest een hoop over jezelf.” Hij bleef rustig. “Er waren echt wel momenten waarbij ik dacht: zo, dit is pittig. In de Ronde van het Baskenland werd ik voor mijn gevoel weer goed op mijn plek gezet. Maar ik ben er goed doorheen gekomen”, zegt de renner tegen Omroep Brabant.

Woensdag werd hij nog 39e in de Waalse Pijl, terwijl hij niet eens een goede dag had. Luik-Bastenaken-Luik is weer een andere koekje. Een koers van 253 kilometer. “Ik heb er best schrik voor hoor. Ik heb nog nooit boven de 220 kilometer gekoerst. Het lichtje kan zomaar uit gaan. In een keer: paf. Dan is het over. Maar je moet wel door die grens heen.”

Hij hoopt kopman Warren Barguil zo lang mogelijk bij te kunnen staan. Verder verwacht Oomen er nog niet te veel van. Over een paar jaar zal dat wel anders zijn. “Het is toch een monument. Deze koers is een bouwsteen voor de wielersport, weet je wel. In de toekomst hoop en denk ik een rol te kunnen spelen.”