Wie van de twaalf gestarte Nederlandse renners is nog actief in de Giro d'Italia?
Fabio Jakobsen, Thymen Arensman en Olav Kooij moeten voor Nederlands succes gaan zorgen in de Giro © Getty Images | Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Wie van de twaalf gestarte Nederlandse renners is nog actief in de Giro d'Italia?

15:10, 22-05-2024 / Laatste Update: 07:49, 23-05-2024

De eerste grote ronde ging zaterdag 4 mei van start. In Turijn vertrokken er 176 renners met als doel om 21 etappes later te finishen in Rome. Namens Nederland deden er twaalf renners mee aan de Ronde van Italië. Maar wie zijn er nog in koers?

Veel Nederlandse klassementsrenners stonden er niet aan de start. Maar met Thymen Arensman beschikte ons kikkerlandje wel over een gevaarlijke outsider voor de roze trui. Arensman deelt bij INEOS Grenadiers het kopmanschap met Geraint Thomas, al heeft de ervaren Brit wel een streepje voor.

In het sprintersveld is Nederland beter bezet. Met onder andere Olav Kooij die namens Team Visma | Lease a Bike moest gaan zorgen voor ritzeges. Bij zijn debuut in een grote ronde hoopte de 22-jarige uit Numansdorp in ieder geval één rit te winnen. Dat lukte in etappe negen, vervolgens moest hij na de rustdag opgeven wegens koorts.

Namens Visma gingen bovendien Robert Gesink en Tim van Dijke van start. Die laatste Nederlander werd vlak voor de start ingevlogen om de zieke Koen Bouwman te vervangen. Van Dijke moest Kooij ondersteunen in de voorbereiding op de sprints. De 37-jarige Gesink begon aan zijn derde Ronde van Italië, waar hij vooral klassementsrenner Cian Uijtdebroeks moest gaan bijstaan in de bergetappes. De ervaren renner kwam echter in de eerste etappe ten val, en moest daardoor de koers verlaten.

Olav Kooij krijgt volledige steun op jacht naar etappezeges in de Giro: 'Met Christophe Laporte en Tim van Dijke hebben we een sterke trein'

2 mei 2024, 17:13

Normaal gesproken gaat Team Visma | Lease a Bike naar een grote ronde om een goed algemeen klassement te rijden. Deze Giro d'Italia heeft de ploeg echter andere doelen. Het team wil namelijk zoveel mogelijk etappes winnen. Voor Olav Kooij is de belangrijke rol weggelegd om in zijn debuut in een grote ronde voor de nodige successen te zorgen. Sportnieuws.nl vroeg donderdag tijdens de persconferentie naar zijn verwachtingen.

Een andere grote sprinter die graag een etappe op zijn naam wilde schrijven was Fabio Jakobsen. Team dsm-firmenich PostNL versterkte zich dit seizoen met de Nederlandse kopman, maar de resultaten zijn tot nu toe nog wat teleurstellend. Een nieuwe ploeg betekent een nieuwe sprinttrein voor Jakobsen, en het kost tijd die op het juiste spoor te krijgen.

De vorm van de 27-jarige uit Gorinchem leek te verbeteren, maar het bleek niet genoeg. Na een teleurstellende Giro moest Jakobsen bij aanvang van de twaalfde etappe opgeven wegens de gevolgen van een valpartij.

Fabio Jakobsen gaat niet meer van start in Giro d'Italia na zware valpartij

16 mei 2024, 11:03

Fabio Jakobsen verlaat de Ronde van Italië vanwege de gevolgen van zijn valpartij. De 27-jarige sprinter van team dsm-firmenich PostNL werd in de elfde etappe onderuit geschept door een andere renner, waardoor hij hard in contact kwam met het asfalt. Donderdagochtend werd duidelijk dat hij niet in staat is om de ronde voort te zetten.

In de sprinttrein van Jakobsen zaten met Julius van den Berg en Bram Welten nog twee Nederlanders. Bovendien neemt de ploeg Gijs Leemreize mee die kopman Romain Bardet moet bijstaan in de bergen. Welten ging de vierde etappe niet meer van start vanwege ziekte. In etappe zestien kneep Van de Berg in de remmen, nadat hij al meerdere dagen ziek was.

Namens BORA - hansgrohe wordt Danny van Poppel uitgespeeld in de sprints. Zo gewoonlijk is dat niet, want normaal fungeert hij als beste lead-out ter wereld voor zijn kopman. Maar zijn team maakte de beslissing dat niet Sam Welsford maar de 30-jarige Nederlander de kans krijgt in de vlakke etappes. Van Poppel was in goede vorm, maar helaas was hij de zesde Nederlandse renner die deze Giro moest verlaten. De sprinter kampte met ziekte en beleefde een teleurstellende ronde.

Opvallende keuze: Danny van Poppel krijgt vlak voor start van Giro d'Italia totaal andere rol

29 april 2024, 16:28

Een interessante wending bij BORA-hansgrohe vlak voor aanvang van de Giro d'Italia. De Duitse formatie laat sprinter Sam Welsford alsnog thuis, terwijl beoogde lead-out Van Poppel de kans krijgt in de vlakke etappes. Waar de Nederlandse sprintaantrekker normaal zijn kopman perfect afzet voor de overwinning, mag Van Poppel deze ronde zelf voor succes sprinten.

Bij het Franse Arkéa - B&B Hotels komt David Dekker voor de derde keer in actie in de Giro d'Italia. De 26-jarige sprinter eindigde vorig jaar in de tweede etappe op een knappe tweede plaats. Helaas kwam Dekker een aantal dagen later hard ten val, waardoor hij uiteindelijk moest opgeven. Vorig jaar kwam de zoon van oud-renner Erik Dekker verrassend bovendrijven in Italië, maar dat kunststukje kon hij niet herhalen. De sprinter moest opgeven tijdens de zware zeventiende bergetappe.

Daan Hoole ging voor de tweede keer in zijn carrière van start in de Giro. De bijna twee meter lange hardrijder heeft een ondersteunende rol bij zijn ploeg Lidl - Trek, waar hij zijn kopmannen uit de problemen moet houden. Tot slot maakt Roel van Sintmaartensdijk zijn debuut in een grote ronde. De 22-jarige Nederlander krijgt van Intermarché - Wanty de kans om zonder enige druk ervaring op te doen.

Alle Nederlandsers op de startlijst

*renner is uitgevallen

Naam

Ploeg

Rugnummer

Thymen Arensman

INEOS Grenadiers

2

David Dekker*, DNF etappe 17

Arkéa - B&B Hotels

24

Danny van Poppel*, DNS etappe 16

BORA - hansgrohe

48

Roel van Sintmaartensdijk

Intermarché - Wanty

98

Daan Hoole

Lidl - Trek

115

Fabio Jakobsen*, DNS etappe 12

Team dsm-firmenich PostNL

144

Gijs Leemreize

Team dsm-firmenich PostNL

145

Julius van den Berg*, DNF etappe 16

Team dsm-firmenich PostNL

146

Bram Welten*, DNS etappe 4

Team dsm-firmenich PostNL

148

Robert Gesink*, DNS etappe 2

Team Visma | Lease a Bike

173

Olav Kooij*, DNS etappe 10

Team Visma | Lease a Bike

174

Tim van Dijke

Team Visma | Lease a Bike

178

Startlijst Giro d'Italia 2024: alle teams, renners en uitvallers

4 mei 2024, 09:30

De 107de editie van de Giro d'Italia gaat zaterdag 4 mei van start in Turijn. De eerste grote ronde van het wielerseizoen zorgt ongetwijfeld voor drie vermakelijke koersweken in Italië. Dit zijn de 22 teams en in totaal 176 renners die op de definitieve startlijst staan voor de Giro d'Italia 2024.