BLOG: Nederlands talent vertrekt vaak te laat uit eredivisie
i

Pro Shots

BLOG: Nederlands talent vertrekt vaak te laat uit eredivisie

admin • 20:12, 01-04-2016 / Laatste Update: 19:11, 07-01-2024

Vincent Janssen staat sinds januari in de schijnwerpers van de Nederlandse voetbalkijker. Moet hij na zijn goal op Wembley zo snel mogelijk naar de top of had hij al op weg moeten zijn?

“Wat is het toch zonde voor mannen als Vincent Janssen en Riechedley Bazoer dat Nederland niet naar het EK gaat”, zei een vriend van me na de gewonnen oefeninterland tegen Engeland. Hij gunde die boys dat wel. Na een goed toernooi een mooie transfer en een miljoenencontract. Vond ‘ie helemaal mooi.

Ik kotste in mijn mond toen ‘ie dat zei. We vinden onszelf zo’n nuchter volkje en elke keer als een jong talent een paar ballen goed raakt, juichen we alsof de nieuwe Johan Cruijff gevonden is. Zelf ben ik absoluut niet treurig dat we niet in Frankrijk te zien zijn. Moet er niet aan denken dat we daar de halve finale halen en dat talenten als Janssen en Bazoer naar de Europese (sub)top vertrekken.

[poules_game team="ajax"]

Doen ze dat na dit EK toch, zijn ze eigenlijk al te laat. Dat terwijl we de spelers die wél op tijd vertrekken bestempelen als 'onverstandig'. We schrijven de 16-jarige gasten alvast af en oordelen dat ze voor het geld kiezen. Dat terwijl één nuchtere blik op de situatie leert dat je beter op je 16e dan op je 21e naar de Europese top kan overstappen.

Memphis

Het lukte de afgelopen jaren alleen Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben om in één keer van de Nederlandse top naar de wereldtop te stappen en daar ook te blijven. Zet je dat naast Memphis en je lacht je ballen uit je broek.

Want als je niet presteert in je eerste jaar, val je al buiten de boot, bewijst de oud-speler van PSV. Kom je op je 16e binnenwandelen, heb je nog pakweg zes jaar om je meerwaarde te bewijzen. Lukt dat niet? Dan ben je sowieso gegarandeerd van een mooie club, weten Patrick van Aanholt, Jeffrey Bruma en na dit seizoen waarschijnlijk ook Nathan Aké.

Van Aanholt

“Wat lul je nou. Memphis droeg PSV op jonge leeftijd. Dat kunnen die andere gasten niet zeggen”, zei mijn vriend daarna. Dat is ook de reden dat Memphis het dit seizoen niet redt bij United. Hij is vastgeroest in vedettegedrag. Kon en mocht alles bij PSV, werd in de watten gelegd, mocht uit alle hoeken en standen schieten en is nu een luxepaardje dat werken niet kent. Royston Drenthe van Feyenoord naar Real Madrid? Hetzelfde verhaal.

En of je nou echt minder van zo’n vroege overstap wordt? In een halve tweede helft wist Van Aanholt, die al jaren in de beste competitie ter wereld speelt, tegen Engeland meer indruk te maken dan Willems sinds zijn terugkeer op het veld.

Wanneer het dan wel tijd is voor Bazoer, Janssen en de rest van ons talent om een naar een topcompetitie te gaan? Als alle kinderfoutjes uit het spel zijn en de opvliegingen constante prestaties zijn.

Nog een paar jaar wachten, dus.

Op korte termijn zal Janssen er wel eentje inprikken tegen PSV, Bazoer zal het Ajax-middenveld weer over hollen en de bal van A naar B brengen in plaats van passen. Als zij vertrekken, zijn ze te laat en te vroeg tegelijkertijd. Datzelfde geldt voor Jetro Willems en al die neo-internationals die langzamerhand in de schijnwerpers stappen. Daar veranderen een paar wedstrijden op een EK ook niets aan; daar stijg je boven jezelf uit, wat het verwachtingspatroon alleen maar groter maakt en daarmee jouw taak als jonge voetballer alleen maar moeilijker.

Vraag maar aan aan Royston Drenthe. Vraag het aan aan Marceo Rigters. Vraag het aan Memphis, die bewijst dat anderhalf seizoen eredivisie én een goed WK een speler eerder bevredigd dan ambitieuzer maakt.

Blijf dus lekker in Holland tot je 24e en geef ons wat leuks om naar te kijken, of vertrek als je net zestien bent. Garanties heb je in het voetbal nooit, maar met een beetje Hollandse nuchterheid kom je al een heel eind. Op voetbalgebied zijn we - spelers én supporters - dat vaak allerminst; de laatste jaren betekent een transfer naar de Europese top vaker financiële onafhankelijkheid dan een mooie voetbalcarrière. Dat betekent één ding: wij zijn allerminst een nuchter landje. Eerder chronisch dronken.

Door: Bram Steenbeek