EK barst stiekem van tientallen oud-eredivisiespelers
i

Pro Shots

EK barst stiekem van tientallen oud-eredivisiespelers

admin • 13:03, 05-06-2016 / Laatste Update: 00:27, 06-01-2024

Nu het Nederlands Elftal er niet in is geslaagd om de eindronde van het Europees Kampioenschap te halen, is het aantal eredivisiespelers dat wel naar het EK afreist beperkt tot 2 spelers. De Pool Arek Milik van Ajax en de Slowaakse spits Adam Nemec van Willem ll hebben een ticket naar Frankrijk geboekt. Een raar aantal is dit niet. Zonder Oranje-spelers hadden we in 2008 ook maar 1 eredivisiespeler op het EK gehad: Danijel Pranjic.

Door: Sjors Grol

Sportnieuws.nl vond het daarom tijd om uit te zoeken hoeveel oud-eredivisiespelers er dit seizoen uitkomen in Frankrijk. Nu de selecties van alle EK-ploegen bekend zijn gemaakt, kunnen we eindelijk op een aantal komen.

IJsland heeft meeste spelers

Wat blijkt. Maar liefst 35 spelers hebben een verleden in de eredivisie. De ene speler ken je wel, van de andere speler heb je misschien wel nog nooit gehoord. IJsland heeft de meeste oud-eredivisiespelers in zijn selectie zitten. Met maar liefst 8 IJslandse Nederlanders blijven zij Zweden (7) en ook onze zuiderburen België (5) voor.

AZ boven top 3

De club uit Alkmaar ziet dit seizoen veel oud-spelers rondlopen tussen de Franse wijngaarden. De Alkmaarders hebben 7 oud-spelers in de EK-selecties zitten. 4 IJslanders, 1 Italiaan, 1 Turk en 1 Belg. PSV heeft ook 7 oud-PSV'ers op het EK rondlopen. Er lopen 6 oud-Ajacieden en 4 oud-Feyenoorders rond. Uiteindelijk zijn er 14 clubs die oud-spelers rond zien lopen in Frankrijk.

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="france" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]

EK-selecties

Albanië – Lang zag het ernaar uit dat Milot Rashica naar het EK ging. De Vitesse-speler viel pas bij de definitieve selectie buiten de boot.

België – 5 spelers. Onze zuiderburen hebben weer een aantal EK-gangers opgeroepen met een verleden uit de eredivisie.  Toby Alderweireld (Ajax), Thomas Vermaelen (Ajax, RKC), Jan Vertonghen (Ajax, RKC), Mousa Dembélé (Willem ll, AZ) en Dries Mertens (AGOVV, FC Utrecht, PSV)

Duitsland - Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Duitsland.

Engeland - Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Engeland.

Frankrijk - Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Frankrijk.

Hongarije – 3 spelers. Bij Hongarije duiken wel een aantal vreemde eenden in de bijt op. Iedereen kent natuurlijk Hongarijes topspeler Balázs Dzudzsák (PSV), die tegenwoordig bij het Turkse Bursaspor speelt. Dzudzsák wordt vergezeld door Tamás Kádár (Roda JC) en Krisztián Németh (RKC, Roda JC)

Ierland - Cambuur-huurling Jack Byrne was als speler van Jong Ierland even dichtbij het EK toen zijn naam in de Ierse media verscheen, maar Byrne maakte uiteindelijk geen deel uit van de voorlopige en definitieve selectie van zijn land. De 20-jarige Ier lijkt daarvoor nog net iets te jong.

IJsland – 8 spelers. Geen enkele selectie heeft zo veel oud-eredivisiespelers als EK-debutant IJsland. Niet allemaal zullen ze een basisplaats hebben in de basisopstelling, maar voor sommige spelers is het al mooi dat ze eens het EK weten te halen. Doelman Hannes Halldórsson (NEC) is de onbetwiste doelman van het eiland, Kolbeinn Sigthórsson (AZ, Ajax) speelt vaak in de spits. Voor de rest  lijken de rest van de IJslanders genoegen te moeten nemen met een plek op de bank. Hjörtur Hermannsson (PSV), Aron Gunnarsson (AZ), Rúnar Már Sigurjónsson (PEC Zwolle), Alfred Finnbogason (sc Heerenveen), Eidur Gudjohnsen (PSV) en Johann Gudmundsson (AZ) hebben ook een verleden in de eredivisie.

Italië - 1 speler. Veel Italianen hebben niet voor twee eredivisieclubs gespeeld en zijn vervolgens op een eindronde uitgekomen. Southampton-speler Graziano Pellè (AZ, Feyenoord) is een uitzondering op de regel. De spits was belangrijk voor de Italianen in de voorbereiding en heeft een aantal goede spelers, Mario Balotelli is bijvoorbeeld niet geselecteerd, achter zich gelaten. Zijn kans op speeltijd is redelijk groot.

Kroatië – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Kroatië.

Noord-Ierland – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Noord-Ierland.

Oekraïne – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Oekraïne.

Oostenrijk – 3 spelers. Zoals we in de zaterdagavondwedstrijd hebben gezien zijn er drie Oostenrijkse spelers met een verleden in de eredivisie. Jakob Jantscher (NEC), Marc Janko (FC Twente)  en Marko Arnautovic (FC Twente) kregen allemaal speeltijd tegen het Nederlands Elftal. Van Janko en Arnautovic mogen we een basisplaats verwachten in Frankrijk. Jantscher zal met name op de bank zitten.

Polen – 1 speler. Arkadiusz Milik (Ajax) is 1 van de 2 spelers die nu nog in de eredivisie speelt. De spits is een goed koppel met Bayern-spits Robert Lewandowski. Woljchiech Golla (NEC) speelde vorig seizoen nog een interland voor Polen, maar kwam voor het EK te kort.

Portugal – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Portugal.

Roemenië – 1 speler. Met zijn 36-jarige leeftijd is Lucian Sânmărtean (FC Utrecht) misschien wel een enorme verrassing in de selectie van Roemenië. De middenvelder speelt momenteel in de woestijn en werd 2 jaar geleden nog uitgeroepen tot Roemeens voetballer van het jaar. Bij Utrecht speelde hij in 2,5 seizoen slechts 16 wedstrijden.

Rusland – 1 speler. Feyenoord levert op het EK vrijwel alleen maar spitsen. De 26-jarige Fedor Smolov (Feyenoord) is daarop geen uitzondering. Smolov werd in 2010 gehuurd van Dinamo Moskou, maar brak nooit echt door. Met 10 wedstrijden en 0 doelpunten werd hij teruggestuurd naar Rusland.

Slowakije – 2 spelers. Miroslav Stoch (FC Twente) schoot de Tukkers ooit naar de landstitel en is altijd een vaste waarde geweest in het Slowaakse elftal. Met Adam Nemec (Willem ll) heeft er een huidige eredivisiespeler bij.

Spanje – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Spanje.

Tsjechië – 1 speler. Tomáš Necid (PEC Zwolle) maakte 2 jaar terug de opvallende overstap van CSKA Moskou naar PEC Zwolle, waar de Tsjech prima presteerde. Tegenwoordig scoort hij vaak voor Bursaspor.

Turkije – 2 spelers. Nuri Sahin (Feyenoord) werd ooit door Dortmund aan de Rotterdammers verhuurd en beleefde daarna een mooie carrière. Tenminste, als je naar zijn clubs kijkt. Dortmund, Real Madrid en Liverpool zijn de teams waar hij na zijn tijd in Rotterdam voor speelde. Door blessures kwam hij de afgelopen twee jaar weinig in actie. Met Oğuzhan Özyakup (AZ) heeft hij een echte Nederlandse Turk als medespeler. Özyakup maakte nooit zijn debuut in de eredivisie, maar vertrok al op jonge leeftijd naar Arsenal, waar hij niet doorbrak. Via een omweg kwam de geboren Zaandammer bij Besiktas terecht, waar hij het helemaal aan het maken is. De 23-jarige Turk zou wel eens hoge ogen kunnen gooien op het EK.

Wales – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Wales.

Zweden – 7 spelers. Met een speler minder dan IJsland doen de Zweden het weer vertrouwd in de eredivisie. Wat anders is aan IJsland is het feit dat er bij Zweden wel veel speeltijd is voor oud-eredivisiespelers. Andreas Isaksson (PSV) is de vertrouwde doelamn. Andreas Granqvist (FC Groningen) speelt bijna altijd in de verdediging. Oscar Hiljemark (PSV) en Pontus Wernbloom (AZ) spelen of vallen in op het middenveld en in de aanval spelen John Guidetti (Feyenoord) en Zlatan Ibrahimović (Ajax) bijna altijd. Alleen Marcus Berg (FC Groningen, PSV) speelt relatief minder.

Zwitserland – Geen enkele oud-eredivisiespeler is ook maar in de buurt gekomen van een selectie voor Zwitserland.