Engeland verslikt zich in Rusland (video)

ProShots

admin • 00:48, 12-06-2016 / Laatste Update: 11:10, 05-01-2024

Engeland leek zaterdagavond geschiedenis te schrijven door na acht mislukte pogingen eindelijk eens een eerste wedstrijd op een EK te winnen. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson leidde in blessuretijd nog met 1-0 in Marseille, toen Denis Gloesjakov de Russen alsnog naar een gelijkspel kopte (1-1).

Daardoor is Wales de verrassende koploper na één speelronde in groep B. De debutant won eerder op zaterdag van Slowakije (2-1), dat ook nog nooit eerder op een EK actief was.

Engeland wil vijftig jaar na de wereldtitel ook de Europese titel veroveren. Hodgson beschikt over een selectie met veel mogelijkheden. Engeland speelt ook allang niet meer het ouderwetse spelletje van 'kick en rush' met veel lange en hoge ballen richting de centrumspits. De ploeg bedient zich van snel en verzorgd aanvalsspel, waarbij beide opkomende vleugelverdedigers ook een rol spelen.

Engeland begon voortvarend in het stadion waar Dennis Bergkamp tegen Argentinië één van zijn mooiste doelpunten maakte. Maar het leek wel of doelman Igor Akinfejev magneten in zijn handschoenen had verstopt. Adam Lallana en Wayne Rooney schoten de bal in kansrijke positie recht in de handen van de ervaren keeper.

Voor rust leek het wachten op een Engelse openingstreffer. Maar in de tweede helft boden de Russen een stuk beter partij. Al leidde dat niet tot opgelegde kansen. Engeland begon met de aanvallers Adam Lallana, Harry Kane en Raheem Sterling. Zij kregen de voorkeur boven Jamie Vardy, Daniel Sturridge en Marcus Rashford. Aanvoerder Wayne Rooney voetbalde op het middenveld en schoot halverwege de tweede helft nog op de lat. Hodgson wachtte lang met wisselen. Hij vertrouwde op zijn basisformatie en leek gelijk te krijgen.

Lekkere knal! #ENGRUS #EURO2016 pic.twitter.com/xgpnPtnlWB

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) June 11, 2016

Want Dier schoot in de 73ste minuut prachtig raak vanuit een vrije trap. De eerste zege ooit in een openingswedstrijd van een EK leek binnen, totdat Gloesjakov de Russen in blessuretijd een geflatteerd punt schonk.