Feyenoord dendert over Sparta heen in Rotterdamse derby

ProShots

admin • 17:23, 04-12-2016 / Laatste Update: 13:18, 12-12-2023

De Rotterdamse stadsderby is geëindigd in een ruime overwinning voor Feyenoord. De thuisploeg had geen kind aan Sparta en zette het elftal van Alex Pastoor met ruime cijfers aan de kant (5-1).

Feyenoord hoopte in De Kuip af te rekenen met de mindere resultaten van de afgelopen week. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst wist slechts 1 van de laatste 5 duels in de Eredivisie te winnen. Tegen Sparta was daar echter niets van te merken. Op een echte wintermat, die aan de ene kant groen was en aan de andere kant wit, had Feyenoord de touwtjes volledig in handen.

De bezoekers hielden in de beginfase nog wel stand tegen de thuisploeg. Totdat daar ineens Tonny Vilhena met een afstandsschot de score opende. Met een fraaie zwabbelbal verschalkte hij keeper Roy Kortsmit. Daarna ging het allemaal wat gemakkelijker bij de thuisploeg, al kreeg Sparta nog wel een aantal kansjes. Doelman Brad Jones moest een aantal keer redding brengen op venijnige schoten van buiten de zestien.

Toornstra

Jens Toornstra stond tegen Sparta weer lekker tegen de zijlijn aangeplakt. De spelmaker kreeg vlak voor rust de bal op de borst aangespeeld en via Karsdorp kreeg hij de bal weer terug. De bal hobbelde nog wat, maar dat maakte voor Toornstra niet uit. Hij haalde namelijk heerlijk uit en knalde de bal met een drop-kick in het doel.

Na rust vond Feyenoord het wel best. Het probeerde de bal gewoon lekker in de ploeg te houden en zo tot een kans te komen. In de 58ste minuut leidde dat ook tot de 3-0 van topscorer Nicolai Jörgensen. Voor de Deen was het een koud kunstje, want na twee goede passes van Karsdorp en Toornstra hoefde hij de bal alleen maar in te tikken. Vlak daarna maakte Jörgensen zijn tweede treffer van de middag. Met een bekeken schot in de korte hoek maakte de spits er 4-0 van.

Botteghin

Eric Botteghin maakte er in de 73ste minuut nog 5-0 van. De Braziliaanse verdediger, die zijn doelpunt ingetogen vierde en zijn omgekomen landsgenoten van Chapecoense eerde, kopte een voorzet van Van der Heijden binnen. Wederom scoorde Feyenoord uit een echte teamgoal. Invaller Thomas Verhaar kopte nog wel de 5-1 binnen, maar meer dan een formaliteit was dat ook niet. Eljero Elia besliste de eindstand op 6-1 door een fraaie uithaal.

De ruime overwinning van Feyenoord zorgt ervoor dat de club naar alle waarschijnlijkheid koploper blijft. Het is nog even afwachten wat Ajax tegen FC Groningen doet, maar de Rotterdammers hebben een beduidend beter doelsaldo.