KNVB gaat scheidsrechter eigen videoscherm geven

12 januari 2017

Pro Shots /

Het fenomeen van de videoscheidsrechter in het voetbal krijgt een nieuwe toevoeging. De KNVB wil de scheidsrechters tijdens de kartfinales van de beker hun eigen videoscherm geven, meldt de NOS.


Zelf terugzien
Doel van het nieuwe videoscherm is dat de scheidsrechter zelf de videobeelden kan zien, als ondersteuning van de videoscheidsrechter. "Bij gevallen waar het echt lastig is, kan de scheidsrechter het dan zelf ook terugzien als hij het niet aan één van zijn assistenten wil overlaten. Dat is het grote voordeel van dit systeem'', zegt Gijs de Jong van de KNVB

Onnodig stilleggen
Maar komt, als de scheidsrechter ook zelf nog eens de beelden kan terugkijken, het spel dan niet heel lang stil te liggen? Daar hoeven de fans zich volgens De Jong niet druk om te maken. "Het gaat zonder dat scherm om ongeveer 3 beslissingen per wedstrijd waar de scheidsrechter wordt ondersteund. Terugkijken via dat scherm komt gemiddeld nog niet eens een keer per wedstrijd voor. Het gaat om een heel klein aantal gevallen. Daarbij hebben we wel altijd gezegd: het is belangrijker dat de juiste beslissing genomen wordt, dan dat de beslissing snel genomen wordt."

Videoscheids
De videoscheidsrechter wordt in alle 4 de kwartfinales gebruikt. Volendam-Sparta, Utrecht-Cambuur Leeuwarden, AZ-Heerenveen en Vitesse-Feyenoord. Op het afgelopen WK voor clubteams was Danny Makkelie aanwezig als videoscheidsrechter. Hij ervoer zelf dat een beslissing als videoscheids lang niet altijd even makkelijk is.

Wil jij het belangrijkste VOETBALNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

reacties
ReageerReageer op dit bericht