Atlético Madrid gaat in beroep tegen straf voor apengeluiden richting Nico Williams
Nico Williams tegen Atlético Madrid. © Getty Images

Atlético Madrid gaat in beroep tegen straf voor apengeluiden richting Nico Williams

13:21, 01-05-2024 / Laatste Update: 13:22, 01-05-2024

Atlético Madrid gaat in beroep tegen de straf die het heeft gekregen na het racisme-incident tijdens de wedstrijd tegen Athletic Bilbao en eerdere overtredingen. Zo werd Nico Williams racistisch bejegend, maar ook Vinícius Júnior was al eens het mikpunt.

Williams, van Ghanese komaf, maakte afgelopen zaterdag de 1-1. Atléti won het duel uiteindelijk met 3-1. "Toen ik een hoekschop nam, hoorde ik apengeluiden. Het waren niet heel veel mensen. Hopelijk verandert dit beetje bij beetje", zei Williams na het duel.

Het Spaanse voetbal heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een golf van racistische incidenten, waarvan er vele gericht waren tegen Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior. De Braziliaanse international kreeg wereldwijde steun nadat hij vorig jaar te maken kreeg met racisme in het Mestalla-stadion in Valencia, dat vervolgens ook gedeeltelijk werd gesloten. Onlangs barstte Vinícius in tranen uit na vragen over racisme.

Voor Atlético Madrid bleef het niet alleen bij de straf om het stadion deels te sluiten. Ook kreeg de club een boete van 20.000 euro. De Madrilenen hebben laten weten in beroep te gaan tegen deze sanctie. "De actie van één individu kan niet leiden tot de straf van duizenden fans die niets hebben gedaan", zo stelde de club tegenover El Mundo Deportivo.

Vinícius

In maart deed Real Madrid aangifte bij het Spaanse OM vanwege racisme tegenover speler Vinícius Júnior. Hij was destijds mikpunt van racisme en discriminatie. Opvallend genoeg gebeurde dat niet bij een wedstrijd van Real Madrid. Barcelona en Atlético Madrid zongen tijdens hun Champions League-duels racistische liederen over Vini.

"Het is een trieste realiteit die zich zelfs voordoet tijdens wedstrijden waarbij ik niet aanwezig ben", reageerde de Braziliaan destijds op X. "Ik hoop dat de UEFA al aan een straf heeft gedacht."