Mark van Bommel vertrekt zonder prijs bij Antwerp: Union Sint-Gilles wint Belgische bekerfinale
Union Sint-Gilles is de winnaar van de Belgische beker. © Pro Shots

Mark van Bommel vertrekt zonder prijs bij Antwerp: Union Sint-Gilles wint Belgische bekerfinale

17:24, 09-05-2024 / Laatste Update: 06:22, 10-05-2024

Mark van Bommel neemt zonder prijs afscheid bij Royal Antwerp. Donderdagmiddag op Hemelvaartsdag speelde de Nederlandse trainer met zijn team de Belgische bekerfinale tegen Union Sint-Gilles. De club uit Brussel was met 1-0 te sterk voor Antwerp in de eindstrijd van de Croky Cup en pakte voor het eerst in de 110-jarige clubhistorie een prijs.

Het beslissende doelpunt viel in de blessuretijd van de eerste helft. De Japanner Koki Machida werkte een corner binnen na een hoop gestuntel achterin bij Antwerp. Zeno Van den Bosch verlengde de bal onfortuinlijk en de van Ajax gehuurde Owen Wijndal stond niet op te letten. Hij verloor Machida uit het oog, die op de doellijn ook nog eens Vincent Janssen passeerde.

Aanvallend onmachtig

Antwerp had wel meer de bal, vooral de tweede helft, maar kon aanvallend geen vuist maken. Jurgen Ekkelenkamp was het dichtst bij een treffer. De Nederlander haalde voor rust onverwacht uit van grote afstand en raakte de paal. Verder blafte Antwerp wel, maar beet het niet. En dat vond Union prima, aangezien zij een 1-0 voorsprong in handen hadden.

Tegen het einde van de wedstrijd was het pompen of verzuipen voor Antwerp, het werd het laatste. Alle lange ballen werden vakkundig weggewerkt door Christian Burgess, de 1,96 meter lange Engelse vuurtoren achterin bij Union Sint-Gilles. Na het laatste fluitsignaal was het groot feest bij die ploeg en de meegereisde fans uit de buurgemeente Vorst.

Naderend afscheid Mark van Bommel

De bekerfinale tegen Union was de laatste wedstrijd van Van Bommel die nog ergens over ging bij Antwerp. In de kampioenspoule van de Pro League staat zesde. De titel prolongeren zit er dus niet in en ook de Europese tickets lijken buiten handbereik. Met nog twee duels te gaan is het gat met nummer 5 Cercle Brugge 4 punten.

Dus neemt Van Bommel afscheid met drie prijzen na twee seizoenen Antwerp. Vorig jaar pakte de Nederlandse oefenmeester na een krankzinnige ontknoping de eerste landstitel sinds 1957. Daarnaast werd toen ook de Belgische beker gewonnen. Begin dit seizoen speelde Van Bommel met Antwerp in de Belgische Supercup en die werd na penalty's gewonnen van KV Mechelen.

Had Van Bommel de bekerfinale gewonnen, dan was het seizoen volgens hem ook niet gered. "Nee, niet het gedroomde afscheid. Dat zou betekenen dat we heel erg goed bezig zijn", zei hij een paar dagen voor de wedstrijd.