Dakar-rijder Karginov rijdt met truck toeschouwer aan en wordt gediskwalificeerd (video)

12 januari 2019

EPA

De organisatie van de Dakar Rally heeft de Russische vrachtwagenrijder Andrej Karginov uit de wedstrijd gezet. Karginov, winnaar van 2 etappes bij de truckers en de nummer 2 in het klassement, heeft in de 5e etappe een toeschouwer aangereden is daarna niet gestopt om te kijken hoe het met het slachtoffer ging.


De Rus reed na 279 kilometer in de ruim 500 kilometer lange woestijnproef door Peru in de duinen op een groepje toeschouwers in. De meesten konden nog net op tijd wegspringen, maar een 60-jarige man uit Zuid-Afrika was te laat. De Rus reed met zijn robuuste Kamaz-truck over het been van de man, die zijn heup brak.

Verplicht stoppen
Deelnemers zijn volgens de organisatie verplicht te stoppen als een toeschouwer is aangereden, maar Karginov raasde op volle snelheid verder in het zand en zou als vierde finishen in de etappe.

Het slachtoffer kreeg later hulp van de medische dienst van de rally en werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Arequipa.

De Dakar-organisatie liet in officiële verklaring wel weten dat de betrokken toeschouwers buiten de beveiligde zone voor het publiek stonden. Ze drukte de toeschouwers op het hart om de rally alleen vanuit de speciaal aangewezen vakken voor toeschouwers te aanschouwen.

'Zware straf'
Karginov (43) won de Dakar Rally in 2014. Hij deed voor de 7e keer mee in het team van Kamaz, dat de laatste jaren de Dakar Rally domineert. Teambaas Vladimir Tsjagin van Kamaz, zelf veelvuldig winnaar van de beruchte rally, vond de uitsluiting een zware straf.

,,5 toeschouwers stonden precies op het spoor dat Andrej volgde. 4 wisten tijdig weg te springen, maar de 5e kwam met zijn been onder het achterwiel van de truck. Andrej zag dit allemaal niet; hij reed omhoog en dan is alles wat je ziet je windscherm en de top van het duin'', aldus de Rus.