Brunel schrikt van plastic zee

Brunel schrikt van plastic zee

15:43, 12-01-2015 / Laatste Update: 08:17, 15-01-2024

KOTTE - Team Brunel maakte maandag kennis met extreme milieuvervuiling van de Indische Oceaan. Schipper Bouwe Bekking van de Nederlandse boot die deelneemt aan de Volvo Ocean Race, besloot het aantal voorbijdrijvende stukken plastic te tellen.

,,Elke 37 seconden dreef er een groot stuk plastic voorbij, om nog maar te zwijgen over alle kleine stukjes plastic, die je met het blote oog niet kan zien. En dan te bedenken dat ik het hier heb over een piepklein stukje van de Indische Oceaan van maximaal 50 bij 50 meter aan de loefzijde van de boot'', meldde Bekking vanaf de zee. Zijn jacht ligt op de tweede plaats tijdens de derde etappe en vaart onder India in de buurt van Sri Lanka.

De schipper uitte zijn zorgen. ,,Ik ben geen wetenschapper of onderzoeker, maar ik weet zeker dat het gewicht van al dit voorbijdrijvende plastic enorm moet zijn. Het lijkt wel alsof dit afval met opzet de oceaan in gekieperd is. Het grootste slachtoffer is het zeeleven. En op de lange termijn heeft al dit drijvende afval ook gevolgen voor ons mensen. Misschien bestaat er zelfs een kans dat we straks niet meer risicoloos vis kunnen eten.''