'Een op tien topsporters gebruikt doping'

'Een op tien topsporters gebruikt doping'

15:41, 24-07-2015 / Laatste Update: 13:01, 15-01-2024

Meer dan 10 procent van de topsporters gebruikt doping. Dat blijkt volgens directeur David Howman van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) uit schattingen.

,,We kunnen een schatting maken op basis van onderzoek dat in de afgelopen jaren is uitgevoerd", zegt Howman in een interview met de BBC. ,,Het komt veel vaker voor dan we zouden willen, bij meer dan 10 procent van de sporters." Hij vindt dat zorgwekkend, omdat er in sommige sporten lang niet zoveel atleten worden betrapt.

Howman, die in 2016 vertrekt bij WADA, benadrukt dat in de ene sport meer doping wordt gebruikt dan de andere. Hij noemt overigens geen namen van mogelijke dopingzondaars, maar geeft wel te kennen dat zijn organisatie momenteel een aantal sporters onderzoekt.

Jongeren
Jonge sporters die nog niet zijn doorgebroken, vormen een risicogroep. Doping is voor hen een makkelijke weg naar de top. ,,Ze staan er niet alleen eerder voor open, maar worden ook door hun omgeving aangemoedigd om doping te gebruiken", legt Howman uit. ,,Coaches, trainers en zelfs ouders doen dat, omdat er veel geld mee kan worden verdiend."

De bestuurder denkt dat de Tour de France ook nog steeds niet helemaal schoon is, maar het aantal renners dat gedrogeerd rondrijdt, zou de afgelopen jaren wel sterk zijn gedaald. ,,Ik heb veel respect voor de manier waarop het UCI zijn antidopingprogramma runt", laat hij weten.