Andrea Dovizioso verslaat Marc Marquez bij GP Oostenrijk na geweldig gevecht (video)

11 augustus 2019

Ducati-coureur Andrea Dovizioso heeft een zinderende Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. Na een lang gevecht met Marc Marquez kwam het op de laatste bocht aan en besliste DesmoDovi het duel in zijn voordeel.


Na regenval in de ochtend was het voor aanvang van de 28 ronden durende Grand Prix van Oostenrijk weer volledig opgedroogd en konden de rijders hun gewenste bandenkeuze inzetten tijdens de race. Vooraf werd verwacht dat het een gevecht zou worden tussen Andrea Dovizioso en Marc Marquez en dat bleek ook te gebeuren.

Opbouw
Marquez begon de race vanaf pole en pakte de leiding, maar dat was niet van lange duur. Dovizioso volgde in zijn spoor en zij-aan-zij gingen de beide kemphanen richting de 3e bocht. Daar misten beide rijders hun rempunt en schoten ze rechtdoor. Het gaf Fabio Quartararo, die vanaf de 2e startplek vertrokken was, de kans om aan de leiding van de wedstrijd te komen.

Marquez viel terug naar de 5e plaats en moest zich in de spannende openingsfase van de race weer naar voren rijden. Dat lukte: al in de 5e ronde zat Marquez weer op de 3e plaats achter Dovizioso en werd de jacht geopend op Quartararo. Het gebrek aan topsnelheid tussen Yamaha en de machines van Dovizioso en Marquez werd pijnlijk duidelijk toen Dovizioso aan het begin van de 5e ronde langszij kwam.

Kat-en-muis
Na Dovizioso sloot ook Marquez aan op de 2e plaats en was de strijd om de overwinning geopend. De intenties van de Italiaan waren duidelijk: hij liet Marquez extreem hard werken om hem in 1e instantie te kunnen pakken. Terwijl Miller, die op de 4e plaats lag, ten val kwam in bocht 9 en zo zijn race in tranen eindigde, ging Marquez naar de leiding in de wedstrijd.

Met ongeveer 10 ronden te gaan zaten de beide koplopers weer in elkaars spoor en werd het een sprintrace richting de finish. Dovizioso zag zijn kans schoon en greep de leiding in de 20ste ronde. Toen probeerde hij nog eens weg te rijden van de leider in het wereldkampioenschap. Opnieuw was het een kansloze poging. Marquez bleef direct in het spoor van de tegenstander zitten met het oog op de laatste ronden en dus draaide het uit op een ouderwetse knokpartij.

Teruggepakt
Dovizioso wist zijn achterstand terug te brengen naar minder dan een tiende en kon aan het begin van de laatste ronde nog een aanval plaatsen. Daarmee kon hij Marquez niet verslaan en opnieuw leek het alsof de wereldkampioen de race in zijn zak had. In de laatste sector haalde Dovizioso alles uit de kast en kroop hij richting de achterkant van Marquez om vervolgens in bocht 11 (net als in 2017) de aanval te kiezen. Hij koos de binnenkant en verschalkte zo op het laatste moment zijn grote rivaal.

Marquez wist bij het opkomen van het rechte stuk dat hij de race weer niet zou winnen, Dovizioso hield de perfecte reeks van Ducati op Red Bull Ring in stand met zijn 2e zege van het seizoen. Op bijna zes seconden maakte Quartararo het podium compleet.