Nederlandse waterpolovrouwen verliezen van thuisland Hongarije en missen WK-finale

30 juni 2022

Getty Images
Nederlandse waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters zijn er niet in geslaagd om de finale van het WK te bereiken. In Budapest was Hongarije net iets sterker met 13-12 (2-3 4-3 5-4 2-2). Nederland gaat nu spelen voor het brons.


Vlak voor het einde miste Oranje enkele grote kansen. Omdat ook de laatste 2 Nederlandse schoten misgingen lopen de waterpolovrouwen de WK-finale mis.

Gewaagd aan elkaar
Nederland en Hongarije troffen elkaar geregeld op een WK, met cijfers (4 zeges, 1 gelijkspel en 5 nederlagen voor de Nederlandse vrouwen) die behoorlijk in balans zijn. Met de tribunes vol luidruchtige Hongaren speelde Oranje dit keer echter in het hol van de leeuw.

6-6 rusten
Nederland, voor het eerst op een groot toernooi uitkomend onder bondscoach Evangelos Doudesis, nam in het 1e kwart het initiatief door telkens als eerste te scoren: 3-2 via Iris Wolves, Vivian Sevenich en Nina ten Broek. Hongarije nam het in het 2e kwart over, maar door 2 doelpunten van Simone van de Kraats bleef Nederland wel bij en pakte via Brigitte Sleeking opnieuw de leiding. Maar de 6-6 bij rust was een goede afspiegeling van de krachtverhoudingen.

Hongaren versnellen
Hongarije ging na de onderbreking in een versnelling hoger spelen, maar via 2 goals van Bente Rogge en via goals van Ten Broek en Van de Kraats klampte de ploeg van Doudesis wel aan en werd de 3e periode met 10-11 overleefd. De Hongaren dekten topscorer Lola Moolhuijzen op links goed af, maar op rechts kon Van de Kraats daardoor wel haar 4e en 5e van de avond maken: 12-12 met nog 4 minuten op de klok. Alleen Hongarije wist echter nóg een keer te scoren: 12-13.

Geen 2e wereldtitel
Geen kans meer dus voor Oranje op een tweede wereldtitel na 1991. Nederland speelt zaterdagmiddag in het buitenbad op het Donau-eiland in Boedapest om het brons tegen Italië, dat in de andere halve finale met 6-14 kansloos was tegen de Verenigde Staten. Team USA is de wereldkampioen van 2015, 2017 en 2019 en liefst 22 WK-wedstrijden op rij ongeslagen.