Op de Paralympische Spelen in Parijs is Valentina Petrillo doorgedrongen tot de halve finale op de 400 meter. De 51-jarige in Italië geboren Petrillo komt uit in de categorie T12, voor atleten met een visuele beperking. Maar ze haalt de headlines vooral vanwege haar gender.
Petrillo is namelijk de tweede transgender atleet ooit die deelneemt aan de Paralympische Spelen. De eerste was Ingrid van Kranen. Zij deed in 2016 mee aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Kranen was actief bij het discuswerpen en eindigde als achtste. De Nederlandse overleed in 2021 aan de gevolgen van longkanker.
Transitie
Valentina Petrillo werd in 1973 geboren als Fabrizio Petrillo en maakte in 2019 een transitie door. Ze won vorig jaar twee bronzen medailles op de WK voor paralympische sporters in Parijs. Voordat zij in transitie ging, won Petrillo elf nationale titels in de mannencategorie. Op de Paralympische Spelen in Parijs gaat ze de 200 en 400 meter lopen.
Petrillo werkt mee aan de Italiaanse campagne 'Odiare non è uno Sport' ('Haat is geen sport'). Tekst gaat door na de Instagram-post
Droom komt uit
Petrillo, die twee kinderen heeft, zei na de race volgens The Sun dit: "De sfeer in het stadion is geweldig. Mijn droom komt uit. We zijn er eindelijk. Het is 2 september 2024. Laten we hier een historische dag van maken. Ik wil niets meer horen over discriminatie en vooroordelen tegen transgender personen. Veel mensen worden vermoord omdat ze trans zijn. Ze plegen zelfmoord omdat ze trans zijn. Of ze verliezen hun baan, of ze worden buitengesloten van sport. Maar als ik het tot hier kan schoppen, dan kan iedereen dat. Ik ben er. Eindelijk, het is gelukt."
2 september 2024, 13:00
Caroline Groot pakte op de Paralympische Spelen in Parijs de allereeste medaille voor Nederland. Een knappe prestatie waar ze hard voor werkte. Maar ook haar vriend moest zich opofferen voor de droom van Groot. Daar is ze hem 'super dankbaar' voor.
Kritiek
De deelname van Petrillo wordt niet door iedereen gesteund. De Duitse atlete Katrin Müller-Rottgardt sprak zich uit over de deelname van de 50-jarige Petrillo.
"In het dagelijks leven moet iedereen leven op de manier waarbij die zich comfortabel voelt. Maar in sportcompetities vind ik het moeilijk. Ze heeft voor lange tijd geleefd en getraind als een man", vertelde de 42-jarige Müller-Rottgardt aan BILD. "Daardoor is haar fysiek mogelijk anders opgebouwd dan die van iemand geboren als vrouw. Dat kan in haar voordeel werken."
Valentina Petrillo in actie bij de Paralympische Spelen 2024 (Getty Images)
Ramp
De Britse krant The Telegraph werpt in een commentaar een kritische blik op de zaak. "De ramp rondom Valentina Petrillo was te voorkomen en zal de Paralympische Spelen opschudden. Het ligt aan de lafheid van de instituten", zo luidt het oordeel.
Alles over Paralympische Spelen
Lees via onze online pagina over de Paralympische Spelen het laatste nieuws, bekijk hier het programma van de atleten van TeamNL en welke Nederlanders in Parijs deelnemen. Check ook hoeveel geld paralympiërs met het winnen van medailles kunnen verdienen, de stand van zaken in de medaillespiegel en waar je de Paralympische Spelen op tv kunt volgen.