Professionele rugbyspelers hebben veel meer kans om op latere leeftijd zenuw- en spierziektes zoals ALS op te lopen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuw Schots onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Voor het onderzoek werd de gezondheidssituatie van ruim 400 voormalige Schotse toprugbyers vergeleken met de gegevens van 1200 niet-rugbyers. Daaruit bleek dat de kans op zenuw- en spierziektes bij de oud-sporters maar liefst 15 keer hoger lag dan bij bij de niet-rugbyers. Onderzoekers hadden op basis van eerdere onderzoeken in het voetbal en American football al rekening gehouden met een verhoogde kans, maar deze uitkomsten vallen nog eens 2,5 keer hoger uit dan verwacht.
Risico's
"Dit onderzoek toont aan dat het risico op zenuwziekten niet alleen bestaat bij voormalige voetballers, maar ook bij voormalige rugbyspelers", aldus onderzoeker Willie Stewart. "Deze conclusie vereist onmiddellijke aandacht van onderzoekers, om het exacte verband tussen rugby en verwoestende zenuw- en spierziektes zoals ALS te onderzoeken."
Aangeklaagd
In het rugby leefden al zorgen over een relatief grote kans op vroege dementie. De sport is al op zoek naar manieren om bijvoorbeeld hersenschuddingen tijdens trainingen en wedstrijden uit te bannen. Bijna 200 oud-spelers hebben de mondiale, Engelse en Welshe rugbybond inmiddels aangeklaagd voor nalatigheid in het voorkomen van hersenschade door botsingen in de sport. De oud-spelers vinden dat die bonden te weinig hebben gedaan in het voorkomen ervan, terwijl ze wel van de risico's wisten.