Rugby-bondscoach Zuid-Afrika stopt hoe dan ook na finale: ‘Dat maakt me verdrietig’

31 oktober 2019

AP

Bondscoach Rassie Erasmus van de Zuid-Afrikaanse rugbyers zit zaterdag voor het laatst op de bank bij een interland van ‘zijn’ ploeg. De 47-jarige Erasmus kondigde in de aanloop naar de WK-finale tegen Engeland aan dat hij gaat stoppen. 


Erasmus is sinds 2017 directeur van de Zuid-Afrikaanse rugbybond en werd een jaar later ook trainer van de nationale selectie.

'Dat maakt me verdrietig'
"We hebben 25 wedstrijden gespeeld en dit wordt mijn laatste”, zei Erasmus in de aanloop naar de finale in Yokohama. "Het wordt een emotioneel duel. Over 3 dagen is het over, dat maakt me wel een beetje verdrietig. Hopelijk kan ik een rol blijven vervullen, ongeacht welke nieuwe bondscoach er komt.”

Wereldtitels
Zuid-Afrika veroverde in 1995 en 2007 de wereldtitel. Met Erasmus op het veld pakten de ‘Springbokken’, zoals de nationale ploeg wordt genoemd, brons bij het WK van 1999. Engeland, zaterdag de tegenstander in de finale, werd in 2003 wereldkampioen. Bij de laatste 2 WK’s (in 2011 en 2015) ging de titel naar Nieuw-Zeeland. De ‘All Blacks’ moesten nu in de halve finale buigen voor de Engelse rugbyers.